Vesti

Mladi iz omladinskog kluba Užičkog centra za prava deteta mapirali resurse za socijalno uključivanje dece u lokalnoj zajednici

Važno je da mladi uzmu učešće u praćenju mera predviđenih akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Unapređenje položaja dece i osoba sa invaliditetom, promovisanje inkluzivnosti društva, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti dece jedna od važnih tema ovog akcionog plana u delu koji se odnosi na prava deteta.

Inkluzivnost jednog društva, pored ostalog, ogleda se i u njegovoj spremnosti da pronađe i angažuje resurse za prepoznavanje i uklanjanje prepreka za uključivanje sve dece u život zajednice

Posebnu odgovornost za razvoj i pružanje adekvatne i kvalitetne podrške porodici i deci koja treba da doprinese socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva najosetljivijih i najranjivijih grupa imaju jedinice lokalne samouprave. Zato je omladinska grupa Užičkog centra za prava deteta sprovela mapiranje resursa svojoj lokalnoj samoupravi, a koje, može da pomogne u unapređivanju planiranja i pružanja adekvatne intersektorske podrške u lokalnoj zajednici.

Proces mapiranja resursa za socijalno uključivanje dece kojoj je potrebna dodatna podrška dao je uvid koji resursi postoje u lokalnoj zajednici, koji se resursi prepoznaju, koriste, koji se ne prepoznaju, ili se u dovoljnoj meri ne vide kao resursi, a koji mogu da doprinesu socijalnoj uključenosti dece i roditelja u lokalnoj zajednici.

U istraživačkom radu, mladi su koristili delove ček liste „Mapitanje resursa za socijalno uključivanje u lokalnoj zajednici“ koju je kreirala Mreža organizacija za decu Srbije (MODS).

Neki od nalaza istraživanja ukazuje na to da veći gradovi imaju više resursa i bolje su prilagođeni za osobe sa invaliditetom, ali u Užicu nije iscrpljen potencijal za sprovođenje socijalne inkluzije i unapređenje života dece sa smetnjama u razvoju, tako da postoji značajan prostor za unapređenje. Potencijal privatnog sektora nije prepoznat za jačanje inkluzivnosti društva, a ostoji značajan prostor za bolje umrežavanje pružalaca podrške radi veće dostupnosti usluga. Uklanjanje arhitektonskih barijera i dostupnost objekata je često formalna ili su izostali napori da se prepreke dosledno eliminišu kako bi se ostvarila suštinska a ne formalna podrška.

Rezultate istraživanja mladi su oblikovali kroz tri kratka video klipa koje se promovišu na društvenim mrežama. Pored informisanja vršnjaka i javnosti, za cilj je imao i poziv na akciju. Rezultati ovog istraživačkog rada mladih treba da posluži za kreiranje preporuka lokalnoj samoupravi, a mladi će u narednom periodu zakazati sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave.

Videe pogledajte na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=jYs9h4xTY4I&list=PL7Y2lB3cO8mCB-BRs7WFFZFKHJZaRn9r_

 

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.