Vesti

Vladimir Međak: Lokalni mediji imaju veliku ulogu u objektivnom izveštavanju o Evropskoj uniji

Evropske integracije nisu tema koja je zastupljena u lokalnim medijima u velikoj meri. Кako bi doprinelo da se to stanje promeni, Udruženje Forum žena Prijepolja je za predstavnike lokalnih medija organizovao onlajn radionicu “EU integracije i lokalni mediji – Napredne tehnike istraživanja i prikupljanja podataka”.

Način na koji pratimo, prikupljamo, čitamo i prevodimo podatke koji su relevantni za rad lokalnih medija, bili su teme onlajn sesija koje su predstavnicima lokalnih medija predstavile kolege iz CINS-a i КRIК-a. O značaju medija u izveštavanju o Evropskoj uniji na radionici je govorio potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak. Кao glavni problem ističe neobjektivno izveštavanje i pogrešne informacije u medijima, što dovodi do toga da ljudi ne mogu da donesu prave odluke.

"Problem je što kod nas, prvenstveno u tabloidnim medijima i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, često možete videti ozbiljne lažne informacije, koje nemaju veze sa faktografijom i na osnovu njih se ne može donositi neka ozbiljna odluka. Međutim, građani na osnovu tako plasiranih informacija donose svoje sudove i političke stavove" – kaže potpredsednik Evropkog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.


Jačanje internih kapaciteta lokalnih medija na teme evropskih integracija bio je jedan od ciljeva radionice.

"Lokalni mediji imaju veliku ulogu, jer u situaciji kada mediji sa nacionalnom frekvencijom šire dezinformacije, građani jedino mogu da nađu informacije preko interneta i lokalnih medija. I tu lokalni mediji mogu da odigraju tu značajnu ulogu u deljenju pravih informacija. Samo činjenicama i pravom faktografijom možemo da se izborimo sa narastajućom EU propagandom koja postoji u Srbiji" – ističe Međak.


Nepoznavanje materije i nedostatak informacija o evropskom putu Srbije su svakodnevica.

"Zaista ima ozbiljnih problema u slanju poruka, prvenstveno od strane državnog vrha. Građani nemaju informaciju koliki je obim ekonmske integracije Srbije sa Evropskom unijom, koliko nam je ona bitan ekonomski partner. Suština ulaska u EU je da postanemo faktor i donošenju odluka i da učestvujemo na tržištu EU. Građani moraju biti svesni šta se radi i zašto se radi, jer pogrešna percepcija dovodi ili do otpora ili do neprihvatanja ili do negacije problema" – zaključuje Međak.


Radionica je održana u okviru projekta „Informisani i aktivni građani – korak bliži Evropskoj uniji“, koji Forum žena Prijepolja i Televizija Forum realizuju u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.