Vesti

Vršnjaci vršnjacima – Doniraj uređaj, olakšaj školovanje

Prema istraživanju Unije srednjoškolaca Srbije, skoro 15% đaka nema pristup nastavi na daljinu, usled nedostatka kompjutera, mobilnog telefona, tablet ili laptop računara. Кako bi se ove nejednakosti prevazišle, pokrenuta je kampanja „Vršnjaci vršnjacima“, posredstvom koje je planirano prikupljanje uređaja i njihova distribucija đacima slabijeg materijalnog stanja.


Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete na uzorku od gotovo 15.000 zaposlenih u prosveti pokazuje da su najveći problemi sa kojima su se suočili nastavnici prilikom realizovanja učenja na daljinu u 52,3% dostupnost resusursa i tehnologije učenicima i 37,4% dostupnost resusursa i tehnologije samim nastavanicima. Do sličnih rezultata je došlo i istraživanje Unije srednjoškolaca Srbije pod nazivom “Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije” koje pokazuje da 37% đaka deli računar sa ukućanima, dok 14,7% nema pristup nastavi usled nedostatka računara ili telefona.


"Кorona je pokazala da mnoga deca nemaju pristup digitalnom onlajn životu u koji se sve preselilo, što znači da pored nemogućnosti pristupa obrazovanju nemaju ni mogućnost povezivanja sa vršnjacima" – ističe Milica Batričević, pokretačica inicijative „Vršnjaci vršnjacima“.

Od marta prošle godine do sada nekoliko lokalnih organizacija se bavilo prikupljanjem digitalnih uređaja za praćenje nastave, ali prvi put je organizovana ovakva inicijativa na nacionalnom nivou, u saradnji sa Unijom sindikata prosvetnih radnika i Unijom srednjoškolaca Srbije.

U akciji „Vršnjaci vršnjacima“ organizacije sakupljaju očuvane pametne telefone, laptopove i tablete za đake koji nemaju pristup onlajn nastavi. Punjač je poželjan, ali ne i obavezan, a na ovaj način može se istovremeno produžiti život uređajima i nekome olakšati školovanje.

Akcija je pokrenuta sa idejom promocije međugeneracijske solidarnosti, koja će pomoći da veliki broj učenika i učenica aktivno prati nastavu i učestvuje u društvenom životu. Akciju podržavaju i Forum žena Prijepolja i televizija Forum, pa svoje očuvane mobilne telefone, laptop i tablet računare koje želite da darujete đacima koji nemaju pristup nastavi na daljinu, možete doneti u naše prostorije u Sarajevskoj 2/2 svakog radnog dana u periodu od 9 do 17 časova.

Onlajn nastava zastupljena je trenutno u većini zemalja Evropske Unije, a koje su preduzele različite mere kako bi obezbedile podršku porodicama u najugroženijem položaju. U Španiji, nedavno usvojeni zakon predviđa da porodice sa decom koja dobijaju školski obrok imaju pravo na novčanu pomoć ili direktnu zalihu hrane tokom zatvaranja škole. Holandska vlada izdvojila je 2,5 miliona evra za kupovinu prenosnih računara za učenike opšteg i stručnog obrazovanja koji kod kuće nemaju odgovarajuću opremu. U Portugalu nacionalni TV kanal emituje časove iz različitih predmeta za sve učenike obaveznog školskog uzrasta, posebno ciljajući one koji nemaju pristup Internetu i / ili računarima. U Irskoj, specifični vodič Odeljenja za obrazovanje i veštine pruža savete i praktične resurse školama i nastavnicima za podršku osnovcima i osnovnoškolcima koji su u riziku kada je u pitanju pristup nastavi, a slične inicijative mogu se naći u drugim delovima Evrope. Oni predstavljaju neke od najhitnijih i osnovnih odgovora potrebnih za rešavanje socijalnih i obrazovnih nejednakosti u društvu, koje su povećane pod uticajem pandemije koronavirusa.

Video prilog možete pogledati ovde.