Vesti

Divlje deponije u Prijepolju – Milion dinara bačeno na otpad


Na teritoriji opštine Prijepolje mapirane su i locirane 22 divlje deponije na kojima se nalazi ukupno 90 tona otpada. Da bi se ove deponije sanirale, u lokalnoj samoupravi procenjuju da će biti potrebno milion dinara.


Prema računici, koju je lokalna samouprava Prijepolja prosledila Ministarstvu za zaštitu životne sredine, divlje deponije se prostiru na blizu 2 hektra površine.  

Najveća među mapiranim, je divlja deponija u naselju 4. decembar na kojoj se nalazi oko 20 tona smeća za čije čišćenje i saniranje je potrebno 125 hiljada dinara. I za meštane ovog naselja ova deponija je dugogodišnji i nerešiv problem.
"Pre toga je ovde bio kontejner i nekome je palo na pamet da ga makne i sad se to baca ovako, rasturaju životinje… Ovo je infekcija za naselje i grad uopšte. Presipali smo mi to nekoliko puta i opet dovlače. Bacaju tu i strvine i uginule životinje, ovo je stvarno ruglo i neizdrživo" – revoltiran je meštanin naselja 4. decembar Selmo Nuković.

Ovo mesto i ovolika gomila, očigledno nije bila dovoljna, pa se nesavesno ponašanje pojedinaca proširilo i na susedni privatni posed iznad kuće Vojislava Roganovića.


"Ja ne mogu da verujem da ljudi mogu ovako nešto da urade. Sve mi je dole za kuću sišlo ovo smeće pod prozore. Opominjao i privatno da ne bacaju, međutim nema koristi. Prijavio sam komunalnoj inspekciji da izađe na lice mesta pa ćemo da vidimo da li će šta preduzeti. Ovo ne može ovako da stoji da se vidi… Hoćemo u Evropu sa sto kila smeća" – zaključuje  Roganović. 
   

Na divljim deponijama kod Pilane u Mioskoj i Pljevaljskoj petlji, po proceni lokalne samouprave nalazi se po 10 tona smeća. Iako ne po količini, po broju mapiranih divljih deponija na opštinskom spisku, prednjači Brodarevo sa tri smetlišta – kod Tunela, ispod mosta u Grobnicama i kod sportskog centra Jalija, na kojima je ukupno deponovano deset tona raznog otpada. Procena je i da se na dve deponije kod Begovog mosta nakupilo i odomaćilo oko devet tona smeća, a Zalugu je izgleda malo što gledaju na deponiju Stanjevine, već su nikle još tri mini deponije sa ukupno 5 tona smeća. Na mapi su još locirane i divlje deponije u Gračanici, Seljašnici, Jabuci, Taševu, Izbičnju, Đurašićima… i to verovatno nije konačan spisak.  
Tabela divljih deponija koje je locirala lokalna samouprava Prijepolja

Problem sa divljim deponijama nije samo u tome što ruže grad i prirodu, mnogo opasnije je, kako se navodi i u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, što dovode do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda a time i do ugrožavanja biljnog i životinjskog sveta.

U prilog nam ne ide ni podatak da je širom Srbije registrovano oko tri i po hiljade divljih deponija, ali ni Izveštaj Evropske Кomisije  o napretku naše države za 2020. godinu za poglavlje 27 u kome se kaže da Srbija mora da udvostruči napore da se brže zatvore deponije koje nisu u skladu sa pravnim propisima i u smislu ulaganja u razvrstavanje i reciklažu otpada, kao i smanjenja količine otpada.