Vesti

Dom kulture u Priboju – Uz mere energetske efikasnosti do duplo manje energije za grejanje

Radovi na zameni fasade i stolarije na objektu Doma kulture u Priboju, koji su sredinom novembra počeli u okviru projekta povećanja energetske efikasnosti, privode se kraju. Do sada je urađeno oko 70 odsto planiranih radova, koje zajednički finansiraju opština Priboj i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ukupna vrednost projekta je 14.854,578 dinara sa PDV-om, a kada se sve završi godišnja potrošnja energije za grejanje ovog objekta biće duplo manja.


Rekonstrukcija Doma kulture „Pivo Кaramatijević“, osim zamene stolarije i ugradnje termo fasade na površini od 1200 metara kvadratnih, obuhvata  i opremanje kotlarnice u Starom Priboju, koja greje ovaj objekat. Projekat, koji za cilj ima povećanje energetske efikasnosti, finansira Ministarstvo rudarstva i energetike sa 70 odsto, dok je učešće opštine Priboj 30 odsto.
"Кonkretno, na zgradi Doma kulture se menja fasada, odnosno stavlja se termički omotač, u ovom slučaju kamena vuna debljine 15 centimetara. Zatim se menja stolarija, dok radovi u kotlarnici podrazumevaju postavljanje pumpi sa frekventnom regulacijom i kalorimetara. Takođe, u zgradi Doma kulture su stavljeni ventili sa termoregulacijom na radijatorima" – kaže energetski menadžer opštine Priboj Marko Janjušević.

Rekonstrukcija je počela sredinom novembra. Rok za završetak radova bio je 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Radovi još uvek u toku, a energetski menadžer opštine Priboj zadovoljan je dosadašnjom dinamikom.

"Do sad je, otprilike, izvedeno oko 70 odsto planiranih radova. Ukoliko bude lepog vremena radovi će biti završeni do kraja meseca i objekat će biti stavljen u funkciju" – kaže Janjušević.

Ovaj projekat nije važan samo iz estetskih razloga.


"On je bitan i zbog uštede energenta, u ovom slučaju peleta koji se koristi u kotlarnici koja greje ovaj objekat. Inače, ova kotlarnica greje četiri objekta, a do sada su mere energentske efikasnosti u potpunosti sprovedene na zgradi Dečijeg vrtića. Škola “Branko Radičević” ima zamenjene prozore i krov, fali još fasada da se uradi kroz neki od projekata. Opštinska uprava, takođe, čeka na zamenu stolarije i fasade tako da bi cela ta grupa potrošača bila energetski efikasna. Jeste da imamo novu kotlarnicu i efikasne kotlove, ali to ne vredi ako nisu energetski efikasni" – istakao je Marko Janjušević.

Prošle godine, u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu“, na zgradi Doma kulture zamenjen je krovni pokrivač.  Nakon što se završi obnova fasade i zameni stolarija, procena je da će se godišnja potrošnja energija za grejanje ovog objekta, koja je pre rekonstrukcije iznosila  238 kilovat sati po metru kvadratnom, duplo smanjiti, odnosno, da će iznositi 106 kilovat sati.

Na osnovu do sada urađenog, može se reći da je opština Priboj  jedna od retkih opština u Srbiji koja veliku pažnju posvećuje energetskoj efikasnosti, iako je to jedna najznačajnijih oblast delovanja Evropske unije, čija članica pretenduje da bude i Srbija. Poslednji izveštaj Evropske komisije za poglavlje 15, koje se tiče energetske efikasnosti, pokazuje da je Srbija umereno pripremljena u ovoj oblasti. Nedostaci reforme energetskog tržišta nisu rešeni, a preporuka je da u narednom periodu ojača kapacitete i promoviše ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Video pogledajte ovde.