Vesti

Međunarodni dan nestale dece

Povodom Međunarodnog dana nestale dece koji se svake godine obeležava 25. maja, Fondacija Tijana Jurić skrenuće javnosti pažnju na problematiku nestalih organizovanjem javne manifestacije na Trgu slobode u Novom Sadu (Trg Svetozar Miletić).

Manifestacija će početi u 14 časova kada će se okupljenima obratiti osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, a zatim i državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Biljana Popović Ivković. U nastavku programa nastupiće Branimir Rosić sa svojom "letećom gitarom", nakon čega će govoriti istaknuti kompozitor i dirigent Jovan Joca Adamov. Okupljenima će se obratiti i pesnik Dušan Pop Đurđev, mlada interpretatorka Valentina Malešević, pesnik Tode Nikoletić, i najpoznatiji srpski klovn Arsa s Marsa.

Program se završava u 15:10h. Događaj organizuju Fondacija Tijana Jurić i Festival Food planet (Ninamedia i Color press Group).

O MEĐUNARODNOM DANU NESTALE DECE

Međunarodni dan nestale dece obeležava se u svetu svake godine 25. maja, kada se javnosti skreće pažnja na nestalu i otetu decu, ali i proslavlja u čast one dece koja su uspešno pronađena. Međunarodni dan nestale dece počeo je da se obeležava 1983. godine, odlukom tadašnjeg predsednika Ronalda Regana. Ovaj dan ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Simbol ovog dana je rečenica "Nemoj me zaboraviti".

U Srbiji godišnje nestane preko 1000 dece, od kojih je većina onih koji su pobegli od kuće. Dodatno, najveći procenat dece se bezbedno vrati kući, međutim, ne sme se zanemarivati činjenica da za nekom decom potraga i dalje traje, dok su druga završila tragično.

O FONDACIJI TIJANA JURIĆ

Fondacija „Tijana Jurić“ osnovana je 2. juna 2015. godine u Subotici sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece. Prvi korak u započetoj borbi za veću bezbednost ostvaren je u julu iste godine izmenom Zakona o policiji, nazvanom „Tijanin zakon“. Fondacija se aktivno bavi edukacijom dece, roditelja i prosvetnih radnika o problematici nestale dece i potrage za njima, pedofiliji i onlajn predatorima, trgovini ljudi i vršnjačkom nasilju.