Vesti

Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje: Počela sa radom prva grupa za poludnevni program

Veliki broj dece koja se nalaze na listi čekanja PU „Miša Cvijović“ imaće poludnevni predškolski program, zahvaljujući projektu Opštine Prijepolje, koji je finansiran sredstvima Evropske unije. Prva grupa je već krenula sa radom u prostorijama Centra za socijalni rad, dok bi ubrzo još dve grupe trebalo da budu formirane.


Dvadeset mališana uzrasta od 3 do 6 i po godina krenulo je u poludnevni boravak u kome će četiri dana nedeljno raditi po redovnom programu predškolske ustanove. Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetske banke koji za cilj ima pružanje podrške ranom razvoju dece u Srbiji uz dodatna mesta u predškolskim ustanovama. Opština Prijepolje projekat realizuje u partnerstvu sa PU „Miša Cvijović“, Centrom za socijalni rad, Domom zdravlja i Osnovnom školom „Vladimir Perić Valter”.
"Dobili smo sredstva u iznosu od pet i po miliona dinara koja će služiti za poboljšanje uslova kvaliteta rada predškolskog obrazovanja. Ovim projektom smo planirali da oko 90 dece smestimo u grupe kratkotrajnog programa. S obzirom na pandemiju interesovanje je bilo slabije pa imamo jednu grupu dece, ali kako je projekat tek krenuo roditelji se interesuju tako da očekujemo da ćemo ubrzo imati i ostale dve grupe. Deca će raditi po redovnom programu vaspitnog obrazovanja, a sa njima će raditi dva vaspitača, psiholog i defektolog" – objašnjava projekat i aktivnosti direktorka PU „Miša Cvijović“ Ivana Krpović.

Planirano je da dve grupe program pohađaju u prostorijama dnevnog centra Adolescentnog kluba Frend, Centra za socijalni rad, a jedna u OŠ „Vladimir Perić Valter“. Opština Prijepolje je jedna od 30 opština u Srbiji u kojima će, zahvaljujući ovom projektu, biti značajno povećan broj dece koja će pohađati predškolski program, sa posebnim akcentom na deci iz društveno osetljivih grupa.

"Zadovoljstvo nam je što ćemo biti deo edukacije roditelja dece koja su uključena u ovaj program kroz tribine. Drago mi je jer su to deca koja nisu imala mogućnost da budu uključena u redovan predškolski program, a naročito deca sa smetnjama u razvoju koja će ovde imati vrlo stručan tim koji će im pružiti sve što im treba" – kaže vršiteljka dužnosti direktorke Centra za socijalni rad Rada Divac.


"Projekat je veoma značajan za opštinu Prijepolje jer pruža ovaj vid obrazovanja mnogo većem broju dece, a naročito jer obuhvata decu iz osetljivih grupa" – naglasio je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

U Srbiji je tek svako drugo dete  obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem. Čak i za decu od 4 godine i stariju, stopa upisa je niska u poređenju sa državama članicama Evropske unije, u kojima je to procenat između 85 i 100 odsto. U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica. Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo 6 procenata. Projekat Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.

Video prilog pogledajte ovde.