Vesti

Ekološko udruženje “Zeleno srce“: Кvalitet vazduha u Prijepolju je trenutno zadovoljavajući

Zaštita životne sredine je neophodna u cilju očuvanja zdravlja, prirodnih resursa, sprečavanja klimatskih promena, a unapređenje standarda u ovoj oblasti je jedan od osnovnih zahteva Evropske Unije u okviru pregovaračkog poglavlja 27. Кako bi uticali na podizanje svesti stanovništva o važnosti očuvanja životne sredine, aktivisti i aktivistinje Ekološkog udruženja „Zeleno srce“, uz podršku Beogradske otvorene škole, instalirali su uređaj za merenje kvaliteta vazduha u Prijepolju.


Na ideju da mere i analiziraju kvalitet vazduha u Prijepolju profesorka hemije Jelena Ćubić i biolog Džemil Rovčanin došli su nakon upoznavanja sa podacima Svetske zdravstvene organizacije, koji pokazuju da oko dva miliona ljudi u svetu godišnje umre od bolesti koje su izazvane lošim kvalitetom vazduha, dok svake godine u Srbiji između sedam i 13 hiljada osoba umre od bolesti izazvanih štetnim PM česticama.

"PM čestice su sitne čestice prašine, čađi, dima, kiseline i teških metala. To su čestice PM 10 i PM 2.5, čiji je prečnik 10 mikrometara, odnosno 2.5 mikrometara. Poređenja radi, ljudska dlaka je debljine od 50 do 70 mikrometara – dakle, ovo su jako male čestice koje svakodnevno udišemo. Najgore su PM 2.5 čestice, koje mogu da se akumuliraju u svim organima našeg tela, jer se putem krvotoka prenose do svih organa. One ne mogu imati baš odmah štetno dejstvo, ali ukoliko ste duži vremenski period izloženi lošem kvalitetu vazduha, sigurno će to imati neku posledicu" – kaže profesorka hemije Jelena Ćubić, osnivačica Ekolološkog udruženja „Zeleno srce“.

Nakon nekoliko dana merenja, kvalitet vazduha u Prijepolju je na zadovoljavajućem nivou, kaže profesorka Ćubić.

"Ovih dana je kvalitet vazduha u Prijepolju dobrog ili umereno dobrog kvaliteta. Imamo neke skokove oko 18 i 19 časova, kada je vazduh nešto lošijeg kvaliteta" – precizira Jelena.

Biolog Džemil Rovčanin iz ovog udruženja kaže da će javnost o kvalitetu vazduha u Prijepolju obaveštavati putem Fejsbuk i Instagram stranica Ekolološkog udruženja „Zeleno srce“, a svako kvalitet vazduha može i sam proveriti na Internetu, posredstvom aplikacija Air care i Sensor Community.


Srbija i region spadaju u zemlje sa najgorim kvalitetom vazduha u Evropi.


"To je zbog termoelektrana. Naše termoeektrane nisu godinama ulagale u te filtere i u tehnologije za prečišćavanje. Mislim da je to najveći razlog zašto Srbija ima loš kvalitet vazduha" – ističe profesorica hemije Jelena Ćubić.


Ovu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da je najveća zagađenost vazduha u gradovima gde se nalaze termoelektrane. Кvalitet vazduha u Prijepolju sa trenutnih 39 mikrograma po metru kubnom PM čestica 2.5 premašuje standarde Evropske Unije, koji dozvoljavaju njihovou koncentraciju do 25 mikrograma po metru kubnom, dok na primer Lazarevac, sa koncentracijom od 188 PM čestica 2.5, predstavlja značajnu pretnju po zdravlje stanovništva ovog područja, ali i cele države.

Prilog pogledajte ovde.