Vesti

Sredstva iz IPARD-a za razvoj ruralne infrastrukture?

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji na raspolaganju, kroz IPARD programe, imaju oko 220 miliona evra, obezbeđenih iz Evropske unije. Izgradnja i opremanje objekata, prerada i marketing poljoprivrednih proizvoda neke su od predviđenih vrsta podrške, za koje među prijepoljskim poljoprivrednicima nije bilo interesovanja. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović pozvao je proizvođače iz Prijepolja da se prijave za IPARD, koji, kako kaže, jeste zahtevniji, ali nije neostvariv.


Poljoprivreda je jedna od najznačajnijih oblasti u evropskoj zajednici na koju se izdvaja skoro 40% ukupnog budžeta Evropske unije. Jedan od  dva stuba koji čine okosnicu poljoprivredne politike Evropske unije jeste politika ruralnog razvoja.
"Mi se nadamo da će Srbija 2023. godine postati prva zemlja iz regiona koja će evropska sredstva, odnosno IPARD, koristiti za razvoj ruralne infrastrukture. To su naše želje i očekivanja. Sada je na lokalnim samoupravama da se angažuju, mapiraju sve probleme, jer je izrada projektno tehničke dokumentacije tek prvi u nizu koraka" – istakao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Prijepoljski poljoprivredni proizvođači nisu konkurisali za sredstva iz IPARD fondova, a trebalo bi, smatra Mahmutović.

"Poljoprivreda nije hobi, nije zabava. To je ozbiljan, mukotrpan posao koji zahteva da budete informisani, edukovani da biste uspeli. IPARD jeste zahtevniji, ali nije komplikovan toliko da je neostvariv. Zašto? Zato što pet odsto ukupne vrednosti projekta, prema evropskim propisima, dobija konsultantska kuća koja treba da pripremi sve" – objasnio je Mahmutović i dodao da to narodski znači da se oni sekiraju za ono što vi treba da dobijete.

Кako je poljoprivreda i ruralni razvoj jedno od poglavlja u okviru pretpristupnih pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju, veliki pomaci, koji idu na ruku poljoprivrednicima, trebalo bi da se naprave i u zakonodavstvu.


"Želim da kažem da je završen Nacrt Zakona o uređenju i otkupu poljoprivrednih proizvoda, po uzoru na evropske i on bi trebalo da reši to pitanje, od proizvođača do izvoznika. Akcenat će biti na poljoprivrednim proizvođačima i biće uređena sva pitanja do nivoa da ako cene padnu ispod minimalnih, država može da interveniše" – istakao je Mahmutović.

Sredstva Evropske unije koja su na raspolaganju poljoprivrednicima u Srbiji kroz IPARD fondove, podeljena su u nekoliko mera. Tako je za izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme, opredeljeno više od 6,6, milijardi dinara, za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda više od 2,35 milijardi, za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja skoro 1,8 milijardi dinara. IPARD 2 program pruža investicionu podršku Evropske unije u iznosu od 175 miliona evra i Republike Srbije u iznosu od 44 miliona evra, namenjenu jačanju konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane. Ova podrška će doprineti i postepenom prilagođavanju evropskim standardima u oblastima higijene, bezbednosti hrane, veterine i zaštite životne sredine, kao i diverzifikaciji ruralne ekonomije.

Video prilog pogledajte ovde.