Vesti

Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki

Diskusija na temu Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki, sa posebnim osvrtom na pitanje bezbednosti mladih u gradu, održana je na ZOOM platformi 27. marta 2021. godine, u organizaciji Udruženja ,,Imam ideju“. 

Pristupivši temi iz perspektive prava deteta i brojnih zakona i pravilnika koji se odnose na zaštitu dece u Republici Srbiji, mladi su se zapitali kako ova oblast izgleda u praksi. Kroz analizu stanja u našem gradu, pokušali smo da odgovorimo na pitanje koje su potrebe mladih u Kraljevu i na koji način institucije i Grad brinu o mladima.

Poseban naglasak stavili smo na složenu problematiku bezbednosti mladih Kraljeva. Tokom diskusije mapirali smo lokacije koje su rizične i kao takve na različite načine ugrožavaju decu iz različitih grupacija. Osim zajedničkih zaključaka o potrebi za naizgled jednostavnim intervencijama koje bi povećale osećaj sigurnosti kod mladih, zanimljiva je različita rodna perspektiva mladića i devojaka. Mladići se, očekivano, osećaju uglavnom sigurno u svom gradu, dok devojke mnoge lokacije percipiraju i osećaju kao visoko rizična mesta.

Rezultati mapiranja rizičnih lokacija u Kraljevu nastali na osnovu istraživanja mladih iz Udruženja ,,Imam ideju“, kao i drugi produkti sa aktivnosti ovog projekta, deo su zagovaranja za poštovanje prava deteta u Gradu Kraljevo.  

Sve aktivnosti su nastale u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.