Vesti

Nataša Кrsmanović i Tijana Malešević: Srbija ima talentovanu decu, a Evropa bolje uslove

Ženska odbojkaška selekcija Srbije već godinama je naša najtrofejnija reprezentacija. Sa retko kog velikog takmičenja se vrati bez medalje. Naše igračice igraju u najboljim evropskim i svetskim klubovima. Iskustvo igranja u Srbiji i Evropi za Televizuju Forum prenose proslavljene srpske odbojkašice i bivše reprezentativke Nataša Кrsmanović i Tijana Malešević.


Iako su odbojkašice Srbije dvostruke evropske prvakinje, svetske šampionke i olimpijske vicešampionke, situacija u ženskoj odbojci u Srbiji je izuzetno teška. Loša materijalna situacija i nezainteresovanost sponzora često dovodi do gašenja klubova sa dugom tradicijom. Za seniorske ekipe najčešće igraju devojčice od 15 do 16 godina, a čim se ukaže prilika odlaze u inostransvo i tamo grade karijeru, jer su tamo uslovi mnogo bolji.


"Činjenica je da nam ta deca odlaze, uslovno rečeno deca, jer i ja sam otišla iz Srbije sa 19 godina, ali to je dosta rano za odlazak i građenje inostrane karijere. Ja sam uspela, ali dosta njih se “uguši” u inostranstvu, tako da bih iskreno volela kada bi se odlazilo malo kasnije, kada devojke budu zrelije i pametnije" – kaže bivša reprezentativka Srbije i osvajačica brojnih medalja Nataša Кrsmanović.

U bogatoj sportskoj karijeri Nataša je igrala za brojne evropske klubove. Кao primer dobre prakse ističe Tursku, koja, iako nije članica Evropske unije, ima najbolji nacionalni program kada je u pitanju ženska odbojka.

"Oni u svakom većem gradu imaju nacionalne odbojkaške komplekse, gde deca treniraju, ali i gde se reprezentacija priprema. To je stvarno na jednom visokom nivou, to su ozbiljni kompleksi i ozbiljna priča. Iskreno, volela bi da se i kod nas, makar u većim gradovima, napravi neka slična priča i da to bude nacionalni projekat" – prenosi svoja iskustva igranja u Turskoj Nataša.

Od zemalja Evropske unije bez premca je Italija, koja dosta ulaže u žensku odbojku, a veliku pažnju posvećuje i radu sa mlađim kategorijama.

"Oni imaju jako dugu tradiciju. Njima je to u kulturi, da se igra odbojka i muška i ženska. Utakmice su dosta posećene, veliko je interesovanje sponzora, a sve ekipe su približnog kvaliteta, čak i one u Drugoj ligi" – nastavlja Nataša, koja je nekoliko sezona igrala u Italiji

Slično mišljenje ima još jedna naša proslavljena igračica, koja je, takođe deo svoje karijere provela u Italiji.

"Odbojka je tamo mnogo popularnija, mnogo više je praćena. Naravno, svaka zemlja se izdvoji po nekom sportu, šta im je primarno.Tamo se dosta ulaže i mislim da uslovi koje deca imaju u inostranstvu i uslovi koje imaju naša deca, jednostavno ne mogu da se porede" – smatra Tijana Malešević.

Sa nepunih 30 godina Tijana Malešević je odlučila da završi svoju odbojkašku priču.

Deo svoje bogate karijere provela je u Poljskoj, koja je još jedan primer ulaganja u žensku odbojku.

"Poljska je ranije bila mnogo jaka. Oni imaju sjajnu školu odbojke i sjajan sistem kako funkcionišu. Iako već nekoliko godina nisu iznedrili neku kvalitetnu igračicu, kao što je nekada bila Skovronska, i dalje su na dobrom putu i pokušavaju da se probiju na vrh. U svakom slučaju, ima zemalja koje znaju to da rade, ali opet imaju problema sa decom koja ne znaju to da prate i ne mogu to da iznesu. Sa druge strane, mi imamo talentovanu decu, ali nemamo uslove tako da je to jedan začaran krug" – kaže devojka, koja je prve odbojkaške korake napravila u Užicu.

Za budućnost ženske odbojke u Srbiji ne treba brinuti, saglasne su i Nataša i Tijana. Ali, potrebno je mnogo veće ulaganje.

"Mislim da nikada bolji nismo bili, a nadam se da ćemo u budućnosti biti još bolji, ali trenutno mislim da nam niko na svetu nije ravan" – mišljenja je Nataša Кrsmanović.

Slično razmišlja i Tijana.

"Stojim iza toga da talenat i te predispozicije, koje naša deca imaju, ne mogu da se porede sa tom decom koja su u inostranstvu, a to govore rezultati koje godinama postižemo. Stručni kadar, treneri, iskustva koja mi steknemo u inostranstvu i vratimo to u našu zemlju, a to posle prenosimo na mlađe igračice, to je ona formula koja daje dobre rezultate i dobre igrače sutra" – optimista je Tijana, koja upravo sa Natašom planira da organizuje letnji odbojkaški kamp na Zlatiboru, kako bi svoja iskustva prenele devojčicama širom Srbije.

Reprezentativni uspesi su još uvek tu, isključivo zahvaljujući talentu. Bez sistematskog rada, pitanje je do kada, jer kako kažu naše sagovornice, ipak je na kraju presudan rad i veliko ulaganje.

Video prilog pogledajte ovde.