Vesti

Onlajn radionice: „Deca i mladi u izbegličkim kampovima u Srbiji”

Saradnici Užičkog centra za prava deteta iz UG Dečiji centar iz Zaječara su sa mladima  realizovali onjajn radionicu na temu „Deca i mladi u izbegličkim kampovima u Srbiji", 26. marta 2021. Cilj ove diskusije je bio da mladi prepoznaju različite kategorije osoba smeštenih u kampovima (ratne izbeglice, ekonomski migranti), da se upoznaju sa problemima dece koja bez pratnje odraslih stižu u Srbiju i sa njihovim svakodnevnim životom.

Gošća i voditeljka, Ljubica Džakula, volonterka „Grupe 484”, upoznala je mlade volontere/ke sa svakodnevnim životom osoba u izbeglištvu i migrantima u kampu Bogovađa. Radionica je dobila lični pečat i učesnici su mogli da dobiju emotivni uvid, jer je i sama voditeljka  izbegla tokom rata devedesetih iz Hrvatske.

Odgovori srednjoškolaca, najbolje ilustruju njihove utiske:  

Dušica: “Prvi put sam čula kako izgleda rad sa migrantima i kako sve to funkcioniše. Nisam imala pojma o tome i sve mi je bilo interesantno. Shvatila sam mnogo toga i mislim da je ljudima potrebno više ovakvih razgovora.”

Lazar: “Prvi put sam čuo da su migranti i deca, te da su ljudi kao i  mi. Do sada sam preko interneta čuo samo najgore stvari. Zaprepastila me je informacija da ih policija tuče i hapsi na njihovom putu.”

Darija: “Prvi put sam čula koliko je puno vremena bilo potrebno da stignu do Srbije, do kampa, iako su deca. Najveći utisak na mene je ostavilo to što su bili spremni i hrabri da se upuste u neizvesnost i dug put. Razmišljala sam o tome da li bih ja bila spremna i imala hrabrosti da uradim isto.”

Đurđa: “Prvi put sam čula da u kampovima ima dece i toliko mladih. Najveći i najteži utisak je na mene ostavila priča da neki od njih putuju sami. Volela bih da i ja budem volonterka i radim sa njima.”

Vasilije: ”Prvi put sam čuo da ima dece i mladih koji dolaze iz udaljenih zemalja, u grupama i da su na putu prepušteni sami sebi. Putuju jako dugo. Najveći utisak  na mene je ostavila informacija da postoje i oni  koji bi ostali ovde, kojima je dovoljno da ovde rade i žive. Često ih prikazuju kao nasilnike i silovatelje. Treba upoznati ljude, da bismo videli njihove namere i kakvi su stvarno. Ne možemo unapred znati šta je ko prošao u životu.”

 Aktivnost je deo projekta Užičkog centra za prava deteta koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji