Vesti

Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki - obrazovanje i mentalno zdravlje mladih u periodu pandemije

Saradnici Užičkog centra za prava deteta, udruženje ,,Imam ideju“ iz Kraljeva, realizovali su drugu po redu diskusiju na temu Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki na ZOOM platformi, 4. aprila 2021.godine.  Diskutovano je o ostvarivanju prava mladih na kvalitetno obrazovanje i prava mladih na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i očuvanje mentalnog zdravlja mladih u periodu pandemije Covid 19, a naročito o  trenutnom stanju u obrazovanju, iskustvima mladih u onlajn nastavi, analizi zdravstvenih usluga iz ugla mladih,  mentalnom zdravlju i prevenciji, uslugama u Kraljevu.

Iako su svi pretrpeli značajne promene u načinu komunikacije, vidovima obrazovanja koje je pretežno online u poslednjih godinu dana, viđenje mladih se donekle razlikuje od perspektive odraslih. Oni uviđaju da se ovakav način nastave preko digitalnih platformi može iskoristiti za učenje pojedinih teorijskih znanja, ali da se socijalne i praktične veštine i kompetencije teško mogu preneti bez kontakta i boravka u školama: kroz praktičnu nastavu, vežbe, dijalogom lice i lice. Takođe, već sada se primećuje pad postignuća, motivacije i zabrinutost za kvalitet znanja, u sistemu gde se bolje snalaze samo učenici sa pravilno formiranim radnim navikama i unutrašnjom motivacijom.

I druga tema mentalnog zdravlja mladih u doba epidemije Covid 19, kao i prva, najviše pogađa učenike i učenice koji su i ranije pripadali osetljivim i marginalizovanim grupama, posebno đacima iz siromašnog okruženja. Povećan stres, osećaj bespomoćnosti i bezizlaznosti iz trenutne situacije, mnogim mladima izaziva anksioznost, ponekad i depresiju. Nepostojanje vršnjačkih kontakata, otežana pristupačnost podrške službi u obrazovanju ili zdravstvu dovodi do toga da mnogi mladi ne znaju kome da se obrate za pomoć.