Vesti

Dan planete – Кoliko brinemo o životnoj sredini?

Već više od pola veka 22. april se obeležava kao Dan planete, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i smanjila negativan uticaj na životnu sredinu. Dan planete Zemlje ove godine posvećen je akcijama čišćenja, mladima i obrazovanju.

Dan planete Zemlje je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja, koji podrazumeva zagađenje vazduha, vode, zemlje, eksploataciju prirodnih resursa i globalno zagrevanje. Godinu za nama obeležila je pandemija, smanjen saobraćaj neznatno je uticao na smanjenje zagađenja vazduha, međutim, povećala se količina uglavnom plastičnog otpada, koji završava u rekama i okeanima.

Prijepoljke i Prijepoljci kažu da  uglavnom ne brinemo o životnoj sredini i da je potrebna edukacija stanovništva. Izreka "Ako ti nešto ne treba, baci u Lim" dovoljno govori o stanju ekološke svesti. Jedan od komentara jeste i da je Prijepolje jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, pored dve prelepe reke, čije obale su zagađene.

Pored velikog broja divljih deponija, pre svega na obalama reka, stručnjaci upozoravaju i da je zbog ljudskog faktora veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem. Кoji su to mali koraci koje svaka zajednica može učiniti kako bi doprinela očuvanju životne sredine?

Trebalo bi decu u vrtićima da učimo kako treba da se ponašaju, moramo voditi računa o samom načinu odlaganja otpada, dok su brojni oni koji misle da treba uvesti novčane kazne - samo su neki od odgovora.

Prema izveštaju „United in Science 2020“ period od 2016. do 2020. godine je najtopliji ikad zabeležen, dok su se intenzitet i učestalost ekstremnih vremenskih prilika povećali, kako u svetu, tako i u Srbiji, negativno utičući na proizvodnju hrane i energije, biodiverzitet, dostupnost vode za piće, i ugrožavajući imovinu i živote ljudi. Evropski zeleni dogovor i Zelena agenda za zapadni Balkan, koji će usmeravati investicije EU u narednih sedam godina, predviđaju 9 milijardi evra bespovratnih sredstava za zemlje ovog regiona, za dekarbonizaciju, prelazak na cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja, održiv sistem proizvodnje hrane i zaštitu biodiverziteta.

Ceo prilog, sa izjavama građana i građanki pogledajte ovde.