Vesti

Pravilnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja sprečavamo trovanje pčela

Ovih dana na adresu Udruženja pčelara Prijepolja stižu brojni pozivi sa terena da poljoprivredni proizvođači upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja u periodu kada nije dozvoljeno. Zato iz Udruženja pčelara Prijepolje apeluju na pravilnu upotrebu i najavljuju komisiju koja će obilaziti voćare.


S obzirom da se nalazimo u periodu precvetavanja voća i cvetanja maline, koja je veoma zastopljena u opštini Prijepolje, kada se intenzivno upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja, povećan je rizik od trovanja pčela. Nepravilna upotreba ovih sredstava, utiče i na oprašivanje, što dovodi do smanjenja prinosa, ali kvaliteta plodova.


"Mi pčelari nismo protiv upotrebe sredstava za zaštitu bilja, jer biljna proizvodnja je nemoguća ako se ne koriste ta sredstva. Ali, Zakon je decidan i jasan da se ta sredstva upotrebljavaju u određenom periodu, odnosno ili kasni popodne ili kasno uveče , jer ima i savesnih proizvođača koji to rade pod reflektorima traktora" – kaže predsednik Udruženja pčelara Prijepolje Mirsad Hodžić.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Udruženja pčelara sa odeljenjem za poljoprivredu opštine Prijepolje, udruženjima poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednim apotekama, ali i stalnim apelima, molbama i edukacijama situacija je iz godine u godinu sve bolja, mada još uvek ima onih koji se ne pridržavaju Zakona. Zato Hodžić apeluje na sve one proizvođače, naročito malinare koji najviše koriste sredstva za zaštitu bilja, da ta sredstva koriste u nekim večernjim satima, odnosno u zakonom predviđenom vremenu. Nedavno je formirana komisija koja bi, prema rečima Hodžića, trebalo da obilazi teren.


"Ciljna grupa koju mi želimo da animiramo i obiđemo su oni koji ne poštuju mere. Mi znamo ko su ti ljudi, jer svakodnevno imamo dojave i svake godine su to isti ljudi. Obići ćemo kompletno područje opštine Prijepolje kako bi upoznali ljude sa merama, ali i sa tim šta kaže Zakon" – najavljuje Hodžić.

Zakoni Srbije i Evropske unije su usklađeni i na strani su pčelara. Zabranjena je primena pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja u bilo kom delu dana.


"Svi proizvođači su u obavezi da na svojim proizvodima istaknu odredbe tog zakona, da je preparat štetan za pčele, period kada se koristi, a dosta tih sredstava dolazi upravo iz zemalja Evropske unije tako da su ti naši zakoni i zakoni Evropske unije usklađeni samo što je problem što se ne primenjuju u dovoljnoj meri, posebno u malim sredinama gde ljudi neće da se zameraju komšijama, prijateljima, kumovima" – zaključuje Mirsad Hodžić.

Podaci o tome koliko pčelinjih društava na godišnjem nivou nestane zbog nepravilne upotrebe sredstava za zaštitu bilja su frapantni, kaže Hodžić pa je zato izuzetno važno da poljoprivredni proizvođači budu svesni značaja pčela u svom okruženju.

Video prilog pogledajte ovde.