Vesti

Edukacija novinara „Južnih vesti” o EU integracijama

Kakva je politika Evropske unije prema Srbiji i kako protiče proces evrointegracija, novinari Južnih vesti imali su prilike da saznaju na radionicama Beogradske otvorene škole Jačanje programskih partnera za učešće u novom kontekstu evropskih integracija održanim krajem maja u Zrenjaninu kao i u studijskoj poseti Briselu.

Novinari su saznali na koji način mogu da poboljšaju izveštavanje o EU intergacijama i kako da građanima približe ovaj proces.

Obuka za partnere na projektu „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji - CS4EU” se najpre sastojala iz 2 dela. U prvom su se posebno istakli predavači - šefica pregovaračkog tima za pristup EU Tanja Miščević i Jelena Babić iz Privredne komore Srbije, koje su polaznicima približile proces pristupanja EU.

Zanimljivo je bilo predavanje Srđana Staletovića koji je uputio OCD kako bi ubuduće trebalo da komuniciraju sa medijima i na koji način da ono što rade predstave javnosti - utisci su novinara Aleksandra Stankova.

U drugom delu obuke polaznici su posebno izdvojili radionice u grupama, a novinarima je konkretne smernice za realizaciju projekta dao Aleksandar Đorđević iz Delegacije EU u Srbiji.

Đorđević je istakao da mediji zapravo ne izveštavaju o sadržini pristupnih pregovora, već da je fokus na aktuelnim aktivnostima nosioca političkih funkcija koji su deklarativno za pristup EU -kazala je novinarka Vesna Milić.

Zamenik urednika „Južnih vesti”, Aleksandar Stankov, boravio je i u Briselu u okviru višednevne studijske posete. Po njegovim rečima studijska poseta je značajna na više nivoa, a njemu je pomogla da sagleda kako funkcioniše Evropska unija i kakva je politika njenog proširenja.

Detaljno smo informisani o radu Evropskog parlamenta, poslanicima i partijama, o radu Evropske komisije, kao i o komitetima i savetima koji se direktno bave napretkom Srbije. Kao novinaru, posebno mi je značajan bio razgovor sa Dušanom Gajićem, dopisnikom RTS iz Brisela, Majom Kocijančič, potparolkom Evropske komisije, ali i drugim funkcionerima EU sa kojima smo diskutovali o slobodi medija u Srbiji i pravima novinara. rekao je Stankov.

Cilj projekta koji se sprovodi uz pomoć Švedske je da podrži aktivnije učešće organizacija civilnog društva i medija u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.