Vesti

Zaštita prirode visok prioritet

Pre skoro dve sedmice javnost je upoznata sa slučajem otrovane ženke sivog sokola u centru Novog Sada. Zgrčene kandže, komad mesa u kjunu i perje goluba namazano roze supstancom u kandžama ove grabljivice išlo je u prilog sumnjama naših ornitologa da je ptica otrovana zabranjenim poljoprivrednim otrovom – Furadanom. Ovaj slučaj samo je jedan u nizu u kome je žrtva strogo zaštićena vrsta ptice.

Kako bi se stalo na put nelegalnom ubijanju, trovanju, zarobljavanju i prometu divljim vrstama životinja za isti sto seli su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Predstavnici  DZPPS izrazili su spremnost da nastave sa otkrivanjem i prijavljivanjem svih slučajeva uništavanja divlje faune.   

„Svi slučajevi koje smo do sada prijavili direkno krše Zakon o zaštiti prirode, ali i pored toga velika većina nikada ne dobije sudski epilog. Nepohodno je da različite državne institucije ulože znatno više rada u rešavanju nagomilanih problema“, kaže Milan Ružić, predsednik DZPPS, i dodaje: „Upravo iz tog razloga pohvaljujemo želju Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine da zajednički usaglasimo protokol o postupanju u ovakvim slučajevima“.

Srbiju pored domaćih zakona na rešavanje ovog problema obavezuju i međunarodni ugovori kao što je Bernska konvencija o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa. Kako se naša zemlja nalazi na putu pristupanja EU, usvajanje, odnosno primena Direktive o pticama i Direktive o staništima, kao najstrožih standarda u zaštiti prirode, jedan je od uslova učlanjenja i naće se na stolu u okviru poglavlja 27.

„Naše napore u očuvanju divlje faune od namernog uništavanja finansijski je podržala Kraljevina Švedska kroz program koji sprovodi Beogradska otvorena škola“, kaže Radislav Mirić, rukovodilac projekta „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine“, i dodaje da se nada da će rezultati doprineti očuvanju zajedničke prirodne baštine i boljoj informisanosti građana.