Vesti

Izvršenje vanzavodskih sankcija i mera – izveštaj o istraživanju

U nastavku aktivnosti na unapređenju, afirmaciji i promociji sistema vanzavodskih/alternativnih sankcija i mera, tim OdborVA je pripremio izveštaj nastao kao rezultat višemesečnog istraživanja primene alternativnih sankcija i mera.

U prethodnom periodu u našem fokusu bili su različiti teorijski aspekti primene ovih sankcija u prvom redu krivičnopravni, socijalni, psihološki kao i praktični. Najnovije istraživanje za cilj ima prikaz funkcionisanja sistema izvršenja vanzavodskih sankcija i mera iz ugla osuđenih i bivših osuđenih lica, kao i njihovih branilaca.

Istraživanje je sprovedeno u prvoj polovini 2021. godine na teritoriji četiri okruga zapadne i centralne Srbije, a u njemu su učestvovala 54 ispitanika, od toga 40 osuđenih i bivših osuđenih lica kao i 14 advokata/branilaca. 

Izveštaj je nastao u okviru projekta „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“ koji OdborVA sprovodi kroz program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.