Vesti

Кoliko građani i građanke Prijepolja ulažu u energetsku efikasnost?

Povećanje energetske efikasnosti je jedan od ciljeva koje bi Srbija na putu ka Evropskoj Uniji trebalo da ostvari, ali i proces koji će trajati. Ugovori za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja nedavno su potpisani sa predstavnicima 21 lokalne samouprave, a u pripremi su i još dva javna poziva, jedan za kompanije, drugi za građane sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti stambenih objekata. Još uvek ima nejasnoća kako će se ovaj pilot projekat realizovati i koliko će benefita imati svi.


Zbog loše izolacije, u Srbiji se troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u Evropskoj uniji, odnosno, oko 40 odsto energije se „baci” jer se ne koristi racionalno. Ulaganjem u energetsku efikasnost stambenih ušteda energije se značajno povećava, a da ovoj praksi sve više teže i naši sugrađani i sugrađanke potvrđuje i činjenica da se termo i izolacioni materijal sve više prodaje kod nas.

"Građani su svesni energetske efikasnosti. Vrlo često ćete videti da ljudi menjaju stolariju na kućama. Ugrađuju vakumiranu, plastičnu, aluminijumsku stolariju sa šest, sedam komora i termo prekidima. Rade se termofasade i sa većim debljinama stiropora. Jednostavno svest o štednji energije generalno, koja je sve skuplja, postoji kod građana. Drugo, to je jedna udobnost stanovanja, u kući gde je urađena termofasada imate prijatnu temperaturu leti, ne treba vam klima uređaj, dok zimi trošite mnogo manje energenata" – objašnjava vlasnik firme „Mušović DOO“ Ulvija Mušović.  

Za unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi uloženo je nešto više od pola milijarde dinara. Ovo je prva faza projekta koji se realizuje uz podršku Evropske unije, a opštine i gradovi će u junu raspisati još dva javna poziva. Jedan za kompanije koje će se baviti zamenom stolarije, krovova, individualnih ložišta, izolacijom kuća i stambenih zgrada. Drugi javni poziv se potom raspisuje ka građanima za subvencionisanje 50 odsto uloženih sredstava, uz ispunjavanje određenih kriterijuma.  

"Samo legalizovani objekti će moći da dobiju te subvencije od 50%, a kao što znamo u našem gradu ima dosta tih nelegalnih objekata. Sve to iziskuje novac, i legalizacija i uknjiženje objekta, pa tek onda da se dobiju subvencije. Ne znam koliko će to za te objekte značiti, ali za zgrade i kuće koje se tek grade, to je veoma dobra stvar i sigurno da će pomoći i podstaći ljude da ulažu i bolje grade" – smatra arhitektkinja firme „Jonović gradnja“ Samra Кapur.

Ulvija Mušović dodaje da je država više puta pokušavala da stimuliše povećanje energetske efikasnosti i da još uvek ima dosta nejasnoća oko programa koji nije operativno zaživeo.


"Ja imam prilično loša iskustva sa ranijim programima, to je poveravano bankama i uvek bi se našao neki način da se ta akcija izigra i da krajnji potrošač, odnosno fizička lica koja renoviraju svoje stambene objekte ne mogu da ih realizuju. Кako će to biti ove godine, ne znam, ali bi svakako bilo značajno da imaju određene poreske olakšice" – kaže Mušović.

U lokalnoj samoupravi Prijepolja rekli su nam da su usvojili pravilnik i za ovu namenu opredelili dva miliona dinara, kao i da još uvek čekaju povratnu informaciju od Ministarstva rudarstva i energetike da li će i sa koliko sredstva učestvovati republika.

Video prilog pogledajte ovde.