Vesti

Кoliko košta zaštita životne sredine?

Srbija pune dve godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom. Od 35 predviđenih poglavlja do sada je otvoreno 18, a zatvorena su samo dva. Poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena okarakterisano je  kao najskuplje i najzahtevnije poglavlje. Pregovaračka pozicija za ovo poglavlje je završena i sada se čeka na njegovo otvaranje u okviru klastera.

Zatvaranje nesanitarne deponije Stanjevine, kojim je rešen višedecenijski problem građana i građanki Prijepolja, ali i cele Srbije i izgradnja transfer stanice „Banjica“, gde će se od proleća odlagati i selektovati otpad iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, a zatim transportovati u Regionalnu sanitarnu deponiju „Duboko“ u Užicu je pravi put kojim Srbija treba da ide ka zatvaranju Poglavlja 27, istakla je prdsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prilikom nedavne posete Prijepolju i Novoj Varoši. Premijerka smatra da je ovo pitanje mnogo važnije zbog kvalitetnijeg života građana nego zbog zatvaranja samog poglavlja.


"To je bez sumnje najskuplje pregovaračko poglavlje. Zapravo, najskuplje će biti uskladiti naše standarde životne sredine sa evropskim standardima i to će se sigurno raditi kao što se radi i u mnogim drugim zemljama članicama Evropske unije dugo nakon što postanemo članica Evropske unije. Ovo će nam svakako pomoći da brže zatvorimo ovo poglavlje, ali to nam nije bilo ni na kraj pameti zato što je ovo najvažnije za građane, ovo je najvažnije za nas. Jer, kako možemo da budemo odgovorna vlast, a da ostavimo deponiju Stanjevine da se svaki čas pali i bude ruglo za sve nas. Nema to veze sa Evropskom nijim, bar ne za mene" – kaže predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

A da je otvaranje ovog poglavlja veoma skupo potvrdila je i premijerka Brnabić. Računica kaže da bi se rešio problem čvrstog otpada samo u četiri susedne opštine Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Sjenici biće potrebno oko 15 miliona evra.


"Možete da zamislite onda koliko nam je novca potrebno za rešavanje ovog problema na nivou čitave Srbije. I to ne da rešimo kompletan problem, jer u to ne ulazi ono što ćemo raditi na Regionalnoj deponiji „Duboko“ u Užicu. Samo ovaj regionalni centar koštaće 8 miliona evra što ćemo raditi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Transfer stanica „Banjica“ je preduslov za to, a ona košta 160 miliona dinara. A tek koliko nam je bilo potrebno da očistimo i rekultivišemo deponiju Stanjevine, koliko će nam biti potrebno da isto to uradimo sa deponijom u Priboju, da prebacimo sve ovde i da isto to uradimo sa Sjenicom. Mislim da smo do sada sigurno završili jednu trećinu posla" – istakla je premijerka Srbije.

Osim upravljanja otpadom Poglavlje 27 za Srbiju sadrži još devet tematskih oblasti, odnosno potpoglavlja: horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje vodama, zaštitu prirode, industrijsko zagađenje, hemikalije, buku, klimatske  promene  i civilnu zaštita.

"Za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i, generalno, za tretman otpadnih voda u Srbiji, da bi dostigli evropske standarde po Poglavlju 27 potrebno nam je otprilike 6 milijardi evra. Tako da je to izuzetno skupo, ali nešto što mi moramo da uradimo, na kraju krajeva, od toga u mnogome zavisi kvalitet života naših građana" – istakla je Ana Brnabić.

Primena nove metodologije Evropske komisije u pristupim pregovorima trebalo bi da ubrza pregovarački proces. Srbija prelaskom na novu metodologiju svojih 35 pregovarčkih poglavlja deli u 6 tematskih klastera. Poglavlje 27 svrstano je u Кlaster 4: Zelena agenda i održiva povezanost, zajedno sa Poglavljem 14  -Politika transporta, poglavljem 15 –Energija i Poglavljem 21 –Trans-evropske mreže. Prema sadašnjoj situaciji, nijedno poglavlje iz Klastera 4 nije otvoreno.

Video prilog pogledajte ovde.