Vesti

Predstavljen nacrt alternativnog izveštaja o položaju mladih u Srbiji na Forumu omladinske politike

U četvrtak 25. maja 2017. godine, u Skupštini Grada Beograda održan je Forum omladinske politike koji je okupio preko 130 predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva, ministarstava, ustanova i institucija na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i podmladaka političkih partija, sindikata, krovnih saveza mladih i međunarodnih organizacija.

Forum su otvorili Snežana Klašnja, pomoćnica Ministra omladine i sporta Republike Srbije, Dragomir Petronijević, član Veća Grada Beograda i ispred KOMS-a Nina Živanović, generalna sekretarka i Jelena Milanović, predsednica Upravnog odbora.

Kako je jedan od ciljeva foruma bio sagledati stanje mladih predstavljena su dva izveštaja: Ministarstva omladine i sporta, koji je predstavila Smiljka Živanović, i nacrt alternativnog izveštaja o položaju mladih koji priprema Krovna organizacija mladih koji je predstavio Boban Stojanović, a koji je deo projekta koji KOMS sprovodi uz podršku Švedske u okviru programa Beogradske otvorene škole ,,Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji’’.

Stojanović je tom prilikom ukazao na najbitnije podatke dobijene iz tzv. desk analize dokumenata i istraživanja o mladima gde su uzeti u obzir institucionalni i zakonodavni okvir, politička participacija i mladi u političkim institucijama, mladi i tržište rada, aktivizam mladih i položaj u društvu, mladi i obrazovanje, bezbednost mladih, kultura i kulturni sadržaji i vrednosti.

Ovom prilikom Boban je ukazao na najčešće probleme sa kojima se suočavamo kao što su nezaposlenost i ekonomski problemi, kriminal i korupcija, nedostatak mogućnosti u mestu u kome žive, obrazovni sistem, uticaj na dešavanja/donošenje odluka. S tim u vezi, naglasio je da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji 31.2% što je 2.5 puta više od opšte nezaposlenosti. Takođe, vrlo nisko učešće mladih u političkom životu i u procesima donošenja odluka je bila jedna od važnijih tema. Stojanović je završio svoje izlaganje pozivom da prisutni prate dešavanja u KOMS-u i učestvuju u daljim fazama izrade izveštaja.

Izveštaj sa celokupnog događaja možete pronaći ovde, dok se prezentacija Bobana Stojanovića može pronaći ovde.