Vesti

Završen konsultativni proces programa Odlučionice

Završen je konsultativni proces programa Odlučionice. U prethodne dve nedelje održali smo tri konsultativna sastanka sa lokalnim koordinatorima/kama iz Bora, Ćuprije i Čačka.

Treći po redu konsultativni sastanak održali smo sa lokalnim koordinatorkama iz grada Bora. Lokalne koordinatorke, predstavnice Kancelarije za mlade, Doma omladine Bor i Đačkog parlamenta gimnazije “Bora Stanković” predstavile su nam njihovu saradnju i aktivnosti koje sprovode za mlade u njihovoj lokalnoj zajednici. Pored predstavnica sva tri lokalna aktera omladinske politike, učesnici/e su bili mladi različitih uzrasta sa teritorije grada Bora.  

Prostorije Kancelarije za mlade su ujedno i prostorije Doma omladine Bor, koje su otvorene za sve mlade kojima je potreban prostor, a takođe, poseduju i muzičku sobu za mlade bendove. Dom omladine Bor kroz svoje akcije uključuje sve mlade koji su zainteresovani da učestvuju u aktivnostima različitog karaktera, od humanitarnih do ekoloških akcija koje imaju za cilj da pokrenu mlade iz njihovog grada.  

Nakon konsultativnog sastanka sa lokalnim koordinatorkama iz Bora, održali smo konsultativni sastanak sa lokalnim koordinatorima/kama iz opštine Ćuprija

Upoznali smo se sa događajima i sadržajima koji se održavaju u Ćupriji, a u kojima učestvuju mladi. Mesta na kojima se mladi okupljaju uglavnom su Moravski park, kao i Muzička škola u Ćupriji – događaji su uglavnom kulturno-umetničkog sadržaja i mladi su pozvani da učestvuju i budu aktivni. Događaji su uglavnom organizovani od strane Ustanove kulture Ćuprija. Sastanku su pored mladih i lokalnih koordinatora/ki prisustvovali i profesori/ke i nastavnici/e koji su podelili sa nama iskustva u radu sa mladima, kao i na koji način podržavaju mlade i podstiču na aktivizam. Takođe, uskoro će se formirati Savet za mlade i imali smo priliku da se upoznamo sa budućim članovima i članicama. 

Poslednji tim sa kojim smo se sastali jesu lokalne koordinatorke i mladi iz Čačka. Predsednica KZM, predstavnica organizacije ‘’Inicijativa za Čačak’’ i predstavnica Đačkog parlamenta Gimnazije u Čačku, zajedno sa još mladih volontera i volonterki čačanske Kancelarije za mlade, uputili su nas u pozitivne i negativne aspekte života mladih u Čačku. Ono što navode kao pozitivan primer jeste nedavno formiran lokalni savet za mlade koji će narednih dana biti konstituisan, iako istovremeno vide i mogućnosti za unapređenje strukture i načina funkcionisanja tog saveta, kako bi on uključio što više predstavnika i predstavnica mladih. Takođe, svi učesnici i učesnice sastanka pokazali su snažnu želju za većom uključenošću mladih u procese donošenja odluka – što je i jedan od ciljeva programa Odlučionice.  

Nakon praznika očekuje nas obuka za lokalne koordinatorke i koordinatorke koju će voditi ekspert u oblasti lokalne omladinske politike. Obuka će se realizovati onlajn u skladu sa epidemiološkom situacijom. S nestrpljenjem očekujemo dalji rad i druženje na ovogodišnjim Odlučionicama!