Vesti

Odlučionice: Poseta Vranju i Ćupriji

Ove nedelje započeli smo monitoring posete inicijativama sa programa Odlučionice. Prve posete bile su inicijativama iz Vranja i Ćuprije.

Posetili smo Vranje u utorak, 13. jula, i tom prilikom prisustvovali sastanku sa članom Gradskog veća zaduženim za resor – sport i omladina, Nenadom Đorđevićem – predstavljen nam je dalji plan rada Koordinacionog tima za izradu „Strategije unapređenja položaja mladih Grada Vranja za period 2021 – 2025“.

Nakon sastanka usledila je konferencija za medije povodom predstavljanja istraživanja o položaju i potrebama mladih u Vranju. Tim Odlučionica vredno je radio na svom istraživanju i obradi podataka, te je ovom prilikom ispitano 360 mladih od 15 do 30 godina. Uroš Ilić, predsednik udruženja Aktivisti iz komšiluka, Emilija Milenković, predsednica Đačkog parlamenta Gimnazije Bora Stanković i Luka Trajković, koordinator Kancelarije za mlade Vranje – predstavili su najznačajnije rezultate i zaključke istraživanja koje će koristiti u daljem radu Koordinacionog tima za izradu „Strategije unapređenja položaja mladih Grada Vranja za period 2021 – 2025“ , čiji su članovi. Prilikom istraživanja, tim je imao mentorsku podršku Građanskih inicijativa. 

Usledila je promocija Javnog poziva za podnošenje prijava za učešće predstavnika udruženja mladih, udruženja za mlade, učeničkih i studentskih parlamenata, kao i ustanova sa teritorije grada Vranja u izradi Strategije unapređenja položaja mladih grada Vranja za period od 2021. do 2025. godine uz deljenje promo materijala. Tom prilikom su Uroš, Emilija i Luka razgovarali sa građanima i građankama Vranja o otvorenom Javnom pozivu.

 

KOMS tim je potom nastavio svoj put obišavši Vranje, ka Ćupriji. U Ćupriji su nas dočekali lokalni koordinatori i koordinatorke, Nenad Jovanović, član opštinskog veća zadužen za omladinsku politiku, Kristina Đurović i Marija Miladinović, članice Udruženja mladih Ćuprije i Nikolina Petković, predstavnica Đačkog parlamenta Gimnazije Ćuprija, kao i drugi mladi, članovi i članice Škole glume Ćuprija.

Događaj u okviru inicijative koji smo posetili u Ćupriji jeste snimanje video spota inicijative. Video spot je deo zagovaračke kampanje ove inicijative. Mladi iz Ćuprije žele prostor za mlade, odnosno omladinski klub. Na kreativan način, mladi iz Ćuprije želeli su da pokažu šta im nedostaje u njihovoj lokalnoj zajednici.

Do poruka koje se nalaze u promo spotu, lokalni koordinatori i koordinatorke su došli na radionicama koje su održali sa mladima. Video spot možemo očekvati u narednom periodu.