Vesti

Odlučionice: Završene inicijative i monitoring posete

Obišli smo još tri lokalne inicijative kroz projekat Odlučionice! Tokom prethodne dve nedelje obišli smo Čačak, Bečej i Bor čime smo zaokružili ovogodišnji program Odlučionica.

Odlučionice Čačak

Posetili smo Čačak 19. jula i prisustvovali promociji Volonterske kartice. Mladi volonteri iz Čačka mogu koristiti Volonterske kartice koje će im omogućiti različite pogodnosti u ovom gradu, poput popusta za kulturne i zabavne događaje. Volonterske kartice su nastale u okviru lokalne inicijative Kancelarije za mlade Čačak, udruženja Inicijativa za Čačak i Đačkog parlamenta Gimnazije Čačak – “Volontiraj – sada nemaš izgovor!”

Prilikom predstavljanja Volonterske kartice, najpre je održana konferencija za medije, a potom je kartica predstavljena lokalnim donosiocima odluka, mladim volonterima i široj javnosti. Mladima iz Čačka se uz reči podrške i ohrabrenja za dalje volonterske aktivnosti obratio i mladi poslanik u Narodnoj Skupštini Dušan Radojević.

 

Odlučionice Bečej

U sredu, 21. jula posetili smo akciju sređivanja šetališta pored Tise. Ovu akciju koju su organizovali su naši lokalni koordinatori i koordinatorke iz tima Odlučionica Bečej – Bečejsko udruženje mladih, Kancelarija za mlade Bečej i Đački parlament Ekonomsko-trgovinske škole Bečej, posetili su i drugi mladi, volonteri i volonterke kao i sugrađani i podržali ovu akciju.

Mladi iz Bečeja žele prostor za mlade na otvorenom, prostor na kome mogu da organizuju događaje i provode slobodno vreme, a kako imaju reku u svom mestu, odlučili su da urede baš taj prostor koji je i inače mesto za okupljanje mladih iz Bečeja.

 

 

Odlučionice Bor

U sredu, 28. jula, posetili smo Bor, gde je održana prva svirka na renoviranoj bini Doma omladine Bor. Renoviranje bine realizovano je u sklopu lokalne inicijative mladih iz Bora, u okviru ovogodišnjih Odlučionica, a realizovao ga je tim Odlučionica iz Bora – Dom omladine Bor, Đački parlament Gimnazije Bora Stanković iz Bora i Kancelarija za mlade Bor.

Aktivisti i volonteri Doma omladine Bor kažu da je neophodno mladima pružiti prostor za okupljanje i kreativno stvaranje, kao i uslove u kojima mogu neformalno da se obrazuju. Oni su kroz svoja istraživanja došli do zaključka da mladima nedostaje više sadržaja za mlade, zbog čega intenzivno rade na povećanju kreativnih i medijskih sadržaja za mlade u Boru.