Vesti

Udruženje Forum žena Prijepolja predalo inicijativu za formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost

Udruženje Forum žena Prijepolja predalo je inicijativu opštini Prijepolje za formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost. Predavanjem inicijative završava se onlajn  kampanja koju je ova nevladina organizacija vodila u prethodne dve sedmice na društvenim mrežama i Televiziji Forum kako bi javnost, ali i nadležne upoznala sa potrebom i značajem osnivanja Saveta, koji je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji.

Inicijativu za formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost Udruženje Forum žena Prijepolja predalo je na adrese predsednika opštine, predsednika Skupštine opštine i Odbora za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje. U ime Skupštine opštine članove i članice Foruma žena Prijepolja primio je predsednik Skupštine opštine Izudin Šantić i dao punu podršku ovoj inicijativi.

"Ovo je jedan dobar primer prakse u Srbiji gde imamo inicijativu Foruma žena Prijepolja koja je na neki način preteča nekim zakonskim rešenjima. Кroz novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao novo telo, biće ustanovljeno novo radno telo, a to je Savet za rodnu ravnopravnost. Možemo reći da je Forum žena Prijepolja išao korak iznad države i našeg sistema i tako doprineo da ovo rešenje bude inkorporirano u novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti" – istakao je predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić.

Inicijativu Foruma žena Prijepolja za osnivanje Saveta za rodnu ravnopravnost podržao je i Odbor za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje.


"Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo na neki način i mi biti učesnici u njegovom formiranju. Važno je reći da će u tom Savetu učestvovati i nestranačke ličnosti, koje nisu politički angažovane" – kaže predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje Alisa Talović.

Forum žena Prijepolja se više od dve decenije bavi pitanjem rodne ravnopravnosti i poboljšanja kvaliteta života žena kroz ekonomsko osnaživanje, njihovu veću uključenost u procese odlučivanja i veću političku participaciju. Ovaj put otišli smo korak dalje.


"Sada smo se, na neki način, uhvatili u koštac i sa pravnim okvirima i onim što zakon nalaže. Meni je veoma drago što je Forum žena Prijepolja još prošle godine prepoznao potrebu osnivanja Saveta za rodnu ravnopravnost u našoj lokalnoj sredini, a da je potvrda opravdanosti toga stigla nešto kasnije kroz Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je usvojen u maju ove godine. Osnivanjem Saveta za rodnu ravnopravnost u opštini Prijepolje ne dobijaju samo žene već čitava lokalna zajednica. Ovo telo, kada se formira i kada krene da radi, biće sastavljeno od eksperata i ekspertkinja, od ljudi koji veruju i koji će moći da doprinesu poboljšanju položaja žena i koji će raditi za dobrobit cele zajednice – kaže članica Foruma žena Prijepolja Daliborka Malešić.

U skladu sa inicijativom, ali i odredbama novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti Skupština opštine će nastojati da ova inicijativa što pre dobije svoj pravni okvir, a ova obaveza trebalo bi da bude ispunjena do 20. novembra.
Prvo moramo menjati poslovnik o radu skupštine, zatim ustanoviti način izbora i organizaciju rada ovog Saveta i nakraju pristupiti izboru članova i članica Saveta. I u tom drugom delu ja očekujem svesrdnu podršku Foruma žena Prijepolja, koji će nam pomoći u definisanju okvira rada Saveta, jer je ovo novi organ i mi nemamo dovoljno iskustva. Zato želimo da zajedničkim snagama istrajemo u tome da budemo prvi u Srbiji koji će formirati Savet za rodnu ravnopravnost – optimista je Izudin Šantić.

Inicijativom se predlaže lokalnoj samoupravi da sistematizuje radno mesto za pitanja rodne ravnopravnosti. Podršku  inicijativi Foruma žena Prijepolja, kroz dvonedeljnu kampanju, pružile su brojne žena iz javnog i kulturnog života Srbije.

Video pogledajte ovde.