Vesti

Кoalicija za slobodu medija – Po pitanju medijskih sloboda Srbija daleko od Evropske unije

Sloboda medija je jedan od ključnih elemenata u procesu evropskih integracija Srbije. Međutim, odnos aktuelne vlasti prema medijima u našoj zemlji je u potpunoj suprotnosti sa standardima i vrednostima Evropske unije, te smo po tom pitanju još uvek daleko od tog cilja, mišljenja su članovi Кoalicije za slobodu medija Andrej Ivanji, Nikola Lazić i Stevan Ristić.   

Uspostavljanje slobode medija i izražavanja jedan je od najvažnijih uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Jedna od prepreka na tom putu je činjenica da je uloga medija u našem društvu potpuno naopako shvaćena, jer bi opozicija i mediji, kao sastavni deo demokratije, trebalo da budu u službi kontrole vlasti, a to u Srbiji nije slučaj.

"Onaj koji kritkuje vlast, koja sebe poistovećuje sa narodom i državom, ispadne državni neprijatelj broj jedan. Tako da odnos ove vlasti prema medijima je u potpunoj suprotnosti sa standardima i vrednostima koji su u Evropskoj uniji. Mi se, zapravo, na neki način udaljavamo od Evropske unije umesto da se približavamo. To je dosta i logično, jer svaka populistička vlast se zasniva na kontroli medija" – kaže glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Vreme” Andrej Ivanji.

Vlasnik i urednik portala “Bujanovačke” Nikola Lazić kaže da sloboda treba da se osvoji i da se plati nekom cenom koju su svi nekom trenutku platili.


"Ja bih se iskreno zabrinuo za sebe i svoju redakciju ukoliko bi me vlast hvalila, ukoliko bi to što ja radim bilo dobro i idilično" – smatra Nikola Lazić.

Direktor nedeljnika “Vreme” Stevan Ristić smatra da nije siguran koliko ova vlast uopšte želi da uvede Srbiju u Evropsku uniju.


"Ja mislim da se često ispunjavju neki uslovi koji i nisu toliko važni, dobijaju se pohvale za neke stvari koje ne znače nužne promene. Osnovno poglavlje, vladavina prava, zatim poglavlja 23 i 24, tu se od početka dobijaju loše ocene i mislim da ova vlast, pod bilo kakvim pritiscima, neće uraditi bilo šta, a da oslobodi medije" – kaže Stevan Ristić.

Iako se često nipodaštava, uloga lokalnih medija u svakom demokratskom društvu je veoma bitna, slažu se naši sagovornici.


"Lokalni mediji su izuzetno važni i ova vlast je to shvatila. I zato, koliko ja mogu da vidim, pritisak na lokalne medije je mnogo veći nego na nacionalne, jer su lokalni mediji prepušteni sami sebi" – kaže Andrej Ivanji.

Nikola Lazić u lokalnim medijima radi već 20 godina i kaže da je uvek bilo teško.


"Ja se ne sećam kada je u novinarstvu bilo bajno i sjajno. Bilo je možda nekih izuzetaka po nekoliko meseci, najduže do godinu dana, kada je stanje bilo normalno i to vam prosto bude neobično. Nekako smo mi naučili da živimo i radimo u nenormalnim okolnostima" – kaže Nikola.

Novinari su svesni problema sa kojima se suočavaju na dnevnom nivou, kaže Stevan Ristić, ali isto tako smatra da je propuštena prilika da građane upoznamo i da ih obavestimo zašto je važno postojanje lokalnih medija.

"Na žalost, mi nemamo tu vrstu moći da im objasnimo zašto je važno imati nezavisne lokalne medije, a znam da u Srbiji nema više od 25 do 30 nezavisnih i slobodnih medija. Ako ih nema, bićete u totalnom mraku, ne samo medijskom nego ćete biti podložni svakoj vrsti manipulacije. Zato građani moraju da shvate zašto je važno da postoji Tv Forum za građane Prijepolja i susednih opština ili šta znači dnevni list Danas za sve građane Srbije" – istakao je Ristić.

Iako je u poslednjem izveštaju Evropske komisije istaknuto da je postignut ograničen napredak  u domenu slobode izražavanja, Кoalicija za slobodu medija smatra da ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces evropskih integracija usporen.

Video pogledajte ovde.