Vesti

Individualna ložišta najveći zagađivači vazduha u Prijepolju

Čovek u toku dana u proseku udahne 22 hiljade puta, a pored kiseonika, ugljendioksida i azota, u svoj organizam unosi i štetne materije, poput sumpor-dioksida, čađi, azotnih oksida, amonijaka, teških metala i drugih štetnih čestica. Кrajem oktobra Beograd je bio najzagađeniji glavni grad na svetu, a sa početkom grejne sezone drastično se povećalo zagađenje vazduha i u celoj zemlji.

Iako smo svi u školi učili da je vazduh smeša gasova bez mirisa, ukusa i boje, sve češće se uveravamo da nije baš tako. Naš subjektivni doživljaj potvrđuju rezultati sajtova specijalizovanih za merenje kvaliteta vazduha, koji su krajem oktobra ove godine Beograd označili kao najzagađeniji glavni grad na svetu.

"Glavni uzročnik takve situacije su individualna ložišta, zatim saobraćaj u Beogradu i vremenski uslovi koji su tih dana bili u Beogradu, tj. pojačana magla" – objašnjava Jelena Ćubić, osnivačica Ekološkog udruženja „Zeleno srce“.

Najveći rizik po zdravlje ljudi predstavljaju PM 2.5 čestice.


"To su sitne čestice čađi, prašine i dima, koje su promera 2.5 mikrometra. Oni čine 3% debljine ljudske dlake. Nešto krupnije čestice mogu da se talože na tlo, kao što su PM 10, dok se ove sitnije najduže zadržavaju u vazduhu. One imaju sposobnost da vežu teške metale, a pošto su tako sitne, unošenjem vazduha prodiru direktno u pluća, do alveola i mogu da prodru čak u krvotok" – upozorava Ćubić.

Svake godine od posledica zagađenosti vazduha u Srbiji umre oko 6.600 ljudi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije, koja upozorava da je 8% smrti od kardiovaskularnih bolesti uzrokovano upravo izloženošću PM česticama.


"Pojačana koncentracija tih čestica dovodi do toga da se mi brže zamaramo, da nemate dovoljan unos kiseonika u pluća, i da samim tim vršite veći pritisak na pluća. Srce onda počinje mnogo jače da radi i ovo je mnogo gore za kardiovaskularne bolesnike nego za bolesnike respiratorne. Posebno je važno da osobe koje se sada oporavljaju od korone prate koliko je čestica PM u vazduhu, jer sigurno utiče na njihovo zdravlje" – ističe Jelena Ćubić.

Udruženje „Zeleno srce“ je postavilo merače zagađenosti vazduha u Prijepolju, Brodarevu i Priboju, pa svi besplatno i lako mogu proveriti kvalitet vazduha u realnom vremenu.


"Tokom celog proleća i leta, i do skoro, dok nije počelo da se loži, kvalitet vazduha i u Prijepolju i u Priboju je bio odličan. Dakle baš je bio dobrog kvaliteta vazduh. Već sad, kada je krenulo da se loži, kvalitet vazduha je umereno dobar ili loš. Moram vam reći da znatno utiče magla na kvalitet vazduha, jer što je veća magla, manji je kvalitet vazduha" – zaključuje.

Hemičarka Jelena Ćubić je istakla da su glavni zagađivači vazduha u Srbiji i regionu termoelektrane i da bi se prelaskom na čistije izvore energije u velikoj meri smanjilo zagađenje. Smanjenju bi doprineo i prelazak domaćinstava i gradskih kotlarnica na grejanje na biomasu ili gas, poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i veća kontrola izduvnih gasova automobila i produkata sagorevanja u industriji.

Video prilog pogledajte ovde.