Vesti

Besplatno testiranje na HIV dostupno i u Prijepolju

Asocijacija „Duga“ iz Šapca u saradnji sa Agencijom za međunarodnu saradnju Vlade Nemačke GIZ na teritoriji 15 lokalnih samouprava u Srbiji radi na uspostavljanju preventivnog međusektorskog metoda rada, u cilju ranog otkrivanja HIV pozitivnih osoba. Na više različitih lokacija u Prijepolju obezbedila je besplatno savetovanje i testiranje na HIV i sifilis za sedam osoba koje su zatražile pomoć od ovog udruženja zbog sumnje na postojanje infekcije.

Licencirani tim Asocijacije „Duga“ već 16 godina pruža uslugu savetovanja i testiranja na terenu, što je u evropskim zemljama praksa već 70 godina, jer klijentima garantuje bezbednost i poverljivost i omogućava bolji pristup ranjivim grupama.


"Naš paket usluga pored savetovanja i testiranja obuhvata i psihološku i socijalnu podršku, medicinske intervencije, upućivanje i praćenje klijenata do drugih pružaoca usluga, parnjačku edukaciju i izradu individualnog plana u skladu sa primenom koncepta bezbednosne kulture" – kaže predsednik Asocijacije „Duga“ Aleksandar Prica.

Prvi slučaj infekcije HIV-om u Srbiji zabeležen je 1986. godine. Od tada do danas je ova infekcija otkrivena kod oko 4200 osoba, dok sada u Srbiji sa ovom dijagnozom živi blizu 2800 osoba. Prošle godine je otkriveno 128 novih slučajeva HIV infekcije, od čega je radom na terenu „Duga“ registrovala 21 slučaj. Svi koji sumnjaju na potencijalnu infekciju, mogu se obratiti Asocijaciji „Duga“ putem društvenih mreža ili veb sajta a rana dijagnostika znači i uspešnije lečenje.


"Mogu da kažem da imamo zaista kvalitetnu terapiju. Mi smo u poslednje dve godine uveli dva leka po poslednjim evropskim smernicama, tako da danas osobe koje žive sa HIV-om piju samo jednu tabletu u toku dana. Ono što jeste problematično jeste što mi još uvek prema podacima SZO imamo 300 do 400 osoba koje ne znaju svoj HIV status, baš zbog toga što se plaše stigme i diskriminacije. Zbog toga moramo napomenuti da je danas HIV više socijalni nego zdravstveni problem" – ističe Prica.

Uslugu testiranja i savetovanja u Srbiji trenutno pruža osam organizacija civilnog društva i 29 gradskih zavoda, instituta za javno zdravlje i studentskih poliklinika. Međutim, da bi obuhvat ranjivih grupa bio što bolji, rad na terenu je od ključnog značaja, zbog čega je Asocijacija „Duga“ započela pregvore sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku da ovakav metod rada nađe svoju primenu i u našem sistemu socijalne zaštite.


"Ja shvatam da su u našoj zemlji seksualni odnosi tabu tema. Takođe je testiranje na polno prenosive bolesti tabu. Zbog toga mi našim klijentima omogućavamo da oni biraju gde ćemo mi stati sa našom mobilnom jedinicom, tamo gde ih niko neće videti. Napominjem da su sve naše usluge apsolutno poverljive i besplatne za klijente" – dodaje Prica.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u 2020. godini u Evropskoj uniji je otkriveno gotovo 15 hiljada novih slučajeva HIV infekcije, dok je SIDA potvrđena kod 1760 inficiranih. Najčešći način prenosa infekcije u Evropskoj uniji su nezaštićeni homoseksualni odnosi, dok je u istočnoevropskim zemljama dominantan prenos putem nezaštićenih heteroseksualnih odnosa i intravenskom primenom droga.

Video prilog pogledajte ovde.