Vesti

MDRI-S studijska poseta Mađarskoj

U okviru programa razmene iskustva ,u periodu od 05 -08. aprila 2022. godine, MDRI-S je organizovala studijsku posetu. Tom prilikom posetili smo  dve organizacije, u  Budimpešti u Mađarskoj, koje su relevantne za naš rad.  ELTE Bárczi Gusztáv Univerzitet https://www.elte.hu/en/special_education i  Validity Foundation https://validity.ngo/.

Razgovrali smo o uključivanju osoba sa invaliditetom u  nastavni plan i program na univerzitetu, upoređivali stanje prava osoba sa mentalnim invaliditetom iz Mađarske i Srbije tokom pandemije Covid-19, procesu deinstitucionalizacije i razvoju usluga podrške u zajednici u Mađarskoj. Takođe, razmenjivali smo  dostupne informacije o migrantima iz Ukrajine, i saznanja o osobama i deci sa mentalnim invaliditetom.

Saznanja o nastavnom planu i programu ELTE Bárczi Gusztáv Univerziteta, kao i mogućnost replikovanja ovog modela u akademski život Srbije, od velikog su značaja. Takođe s obzirom na neophodnost izmena zakonskog okvira o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom, njihova iskustva o načinu zapošljavanja osoba sa invaliditetom na univerzitetu biće veoma korisni za naš dalji rad. Validity je uspešna mreža praktičara, volontera i partnerskih organizacija koje pružaju specijalnu pravnu podršku pokretima za prava osoba sa invaliditetom u Evropi i Africi. Organizacija je poznata po svojim strateškim parnicama, zagovaranju za izmene zakona i politika, istraživanjima, mobilizaciji zajednice... Validity je  specijalizovani pravni resurs za pokret za prava osoba sa invaliditetom i deluju kao čuvar, pozivajući na kršenje ljudskih prava i podstičući promene. Validiti ima dugu istoriju širenja diskursa o pravima osoba sa invaliditetom i sudske prakse koja traje više od šesnaest godina. S obzirom da je Strategija deinstitucionalizacije za period 2022-2026, usvojena i da je na snazi izrada Akcionog plana, razmena iskustva o procesu deinstitucijonalizacije i razvoju usluga u zajednici, je za tim MDRI-S, koji je bio u posti, dragocena. U prilog tome ide i činjenica da je MDRI-S članica radne grupe za izradu pomenutog akcionog plana.