Vesti

Zdravlje žena u Srbiji i Evropi – veći procenat oboljevanja i smrtnosti

Za tri godine u Zlatiborskom okrugu je od raka dojke i raka grlića materice preminulo 240 žena, među njima 28 žena iz Prijepolja, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena, dok je rak grlića materice četvrti uzrok smrtnosti od raka, iako je to karcinom koji je izlečiv kada se otkrije u početnoj fazi i od koga skoro da ne umiru žene u Zapadnoj Evropi.

Od karcinoma dojke u Prijepolju je u poslednje tri godine umrlo 15 žena, a od raka grlića materice 6 žena u 2019. dok u poslednje dve godine nema preminulih od ove bolesti, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje prema kojima je od raka dojke u Zlatiborskom okrugu preminula 181 žena, a od raka grlića materice 59. Iako je Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine pokazalo nešto bolje stanje kada je zdravstvena ginekološka zaštita žena u odnosu na prethodnu analizu iz 2013.godine, situacija nije zadovoljavajuća i procenat smrtnosti je i dalje neprihvatljivo veliki. Mnogo veći procenat žena je rekao da ima svog izabranog ginekologa, ali pre svega u gradskim sredinama, u grupi visoko obrazovanih i imućnijih žena. To su žene koje su u najvećem broju, u godini koja je prethodila istraživanju, posetile ginekologa. Situacija u seoskim sredinama, ekonomski nerazvijenim područjima je mnogo lošija, a tome doprinosi nekoliko faktora. Da bi otišle do Doma zdravlja, žene moraju imaju velike finansijske troškove, od prevoza, do plaćanja analiza, lekova…

"Osim finansijskog aspekta, tu je i nedostatak kulture, nedostatak navike. Čekaju kad već imaju veliki problem. Zna se posle 40. godine da slede hormonske promene, da moraju da odu na mamograf. Ginekologa moraš redovno da posećuješ, ne samo kad imaš problem. Кada se otkrije na vreme, bolesti mogu da se leče, a kada je četvrti stadijum to ide mnogo teže" – kaže Irina Gluščević iz Кamene Gore.

Pri prijepoljskom Domu zdravlja postoji sedam terenskih ambulanti koje su od početka epidemije zatvorene. Problem je i nedovoljan broj medicinskog osoblja, kao i nepoštovanje obaveznih skrining pregleda.

Rosanda Кijanović kaže da bi ona, kao i svi drugi meštani volela kada bi medicinska sestra radila u ambulanti, kao što je ranije bio slučaj. Doktor je dolazio jednom sedmično, a ovako moraju da plate i prevoz tj taksi do grada i kada im trebaju lekovi.

"Lekar mora da bude u svakom selu. To mora da se rešava na državnom nivou, to opština mora da rešava jer ljudi imaju probleme, a biće ih sve više" – kaže Irina.

Zbog zabrinjavajućih podataka o broju preminulih žena od raka grlića materice i činjenice da oko 95 odsto žena ne ide na preventivne preglede, 2012. godine pokrenuti su organizovani skrining pregledi. Uprkos tome, i dalje velikom broju žena nisu dostupni preventivni pregledi i Srbija je prva u regionu po broju novootkrivenih slučajeva obolevanja od ovog maligniteta. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, rak grlića materice se registruje kod oko 1.300 žena godišnje u Srbiji, dok više od 500 pacijentkinja izgubi život zbog ovog oboljenja. U Evropskoj uniji rak grlića materice je odgovoran za oko 2% svih smrtnih slučajeva od kancera kod žena, sa stopom smrtnosti od oko 3 na 100.000. U Srbiji je ova stopa skoro tri puta veća. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, prema riziku umiranja od malignih bolesti druga smo zemlja u Evropi, odmah iza Mađarske.

Video pogledajte ovde.