Vesti

Deveti maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

U  Srbiji i Evropi 9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope. Tog dana 1945. godine, nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju, a 1950. francuski ministar Robert Šuman je predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao „Šumanova deklaracija“.

U Berlinu je prvih minuta posle ponoći  9. maja 1945. godine,  potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca. Da li i nakon 77 godina, borba protiv fašizma još uvek traje?

Ovaj datum obeležava se kao Dan Evrope, jer je 9. maja 1950. godine Robert Šuman, ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio svoj predlog o jedinstvenoj Evropi. Ovaj predlog je poznatiji kao Šumanova deklaracija i predstavlja preteču Evropske unije koja je i proglašena četiri decenije kasnije sporazumom u Mastrihtu.


Zahtev za članstvo u Evropskoj uniji Srbija je zvanično podnela krajem 2009. godine, a pregovori o pridruživanju počeli su 2010. godine. Status kandidata naša zemlja je dobila u martu 2012. godine. Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22, a zatvorila dva, od ukupno 35 poglavlja  koja se zatvaraju onda kada se pitanja iz tih poglavlja reše. O putu pridruživanja zajednici evropskih država naši sugrađani i sugrađanke razmišljaju različito, neki smatraju da smo trenutno dalje nego na početku pregovora, a neki smatraju da smo u Evropskoj uniji trebali da budemo odavno.

Dan pobede nad fašizmom u Srbiji je obeležen počasnom paljbom sa Beogradske tvrđave i polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Kako građani i građanke Prijepolja danas vide Dan pobede i gde vide Srbiju na evropskom putu, pogledajte u video prilogu ovde