Vesti

Evropska unija kroz Program EU PRO plus ulaže 20 miliona dinara u Park narodnih heroja


Prva faza rekonstrukcije Parka narodnih heroja privodi se kraju, a lokalna samouprava je kroz podršku EU PRO Plus programa Evropske unije obezbedila sredstva za nastavak radova. Oko 20 dodatnih miliona dinara biće uloženo u park koji bi trebalo da dobije potpuno nov izgled, nove sadržaje i koji će biti znatno funkcionalniji.

Park narodnih heroja u centru Prijepolja jedan je od 34 projekta u čiju sanaciju će biti uložena sredstva Evropske unije, preko projekta EU PRO Plus. Za nastavak rekonstrukcije parka planirano je 209.460 evra, od čega će opština morati da obezbedi učešće od 37.000 evra. Ova sredstva će biti utrošena u drugoj fazi, jer se prva faza radova, za koju su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opština Prijepolje, privodi kraju.


"Nakon potpisivanja ugovora će se pristupiti raspisivanju javne nabavke i izboru izvođača radova u drugoj fazi. Za tu namenu je EU PRO Plus odobrio 20 miliona dinara. U drugoj fazi, prema projektu, je predviđeno da se uradi rasveta, video nadzor i da se postavi mobilijar. Važno je naglasiti da će park nakon svih radova biti ne samo lepši, već i funkcionalniji i sadržajniji. Posebno se vodilo računa o osobama sa teškoćama u kretanju, kojima će ovaj park sada biti dostupniji" - rekla je zamenica predsednika Opštine Prijepolje Samira Ćosović.


Potpisivanje ugovora sa programom EU Pro plus očekuje se oko 1. juna, a kako se radi o drugoj fazi projekta neophodno je usaglašavanje do sada izvedenih i ukupno planiranih radova.


"Pre nekoliko dana predstavnici EU PRO Plus programa su posetili Prijepolje i dogvorili smo se o dinamici radova. Nakon rekonstrukcije parka i puta ka manastiru Mileševi, ovo će biti jedna uređena celina pa se može u daljim planovima razmišljati i o prelasku na drugu obalu Mileševke" - istakla je Ćosović.


Planirani radovi u obe faze procenjeni su na oko 59 miliona dinara. Park bi trebalo da bude mesto za odmor i uživanje svih starosnih uzrasta. Ostali smo uskračeni za odgovor kako će se i kada rešavati pitanje izlaska parka na Mileševsku ulicu, odnosno put prema manastiru Mileševi, čija je rekonstrukcija u toku a  od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića obećan je završetak radova do Vidovdana, 28. juna 2022. godine.

Video pogledajte ovde.