Vesti

Šest inicijativa korak bliže unapređenju lokalnih zajednica

Projekat “Partnerstvo za privredni razvoj” koji sprovodi ENECA u okviru programa “Civilno društvo za unapređenje pristupsnjs Srbije Evropskoj Uniji” u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ), a koji finansira Kraljevina Švedska, se fokusira na doprinos evropskim integracijama i demokratskom razvoju Srbije kroz uključivanje zajednice u procese donošenja odluka kroz jačanje kapaciteta 6 OCD/aktivista/grupa iz Nišavskog okruga.

U cilju ojačanja kapaciteta šest OCD / aktivista / grupa građana iz  Nišavskog okruga za učešće u procesu donošenja odluka, transferom znanja i veština za izradu i predstavljanje javnih politika, kao ključnog instrumenta javno-privatnog dijaloga ENECA je prvobitno organizovala okrugli sto.

Tema okruglog stola bila je značaj EU i poglavlja 20 u cilju upoznavanja korisnika sa predstojećim projektnim aktivnostima i značajem usaglašavanja domaće regulative sa evropskim, kao i kakve konkretne koristi to za njih ima.

Naredni korak projekta koji je ENECA uspešno realizovala bio je organizovanje treninga za pisanje predloga praktičnih politika koji je bio održan 06.06.2022.

Aktivisti i OCD kao korisnici projekta su na treningu imali prilike da saznaju nešto više o instrumentima za sprovođenje javnih politika i akterima u kreiranju procesa politike, ali i da aktivno učestvuju u diskusiji. Kako su pomenuti učesnici bili proaktivni u narednom periodu možemo očekivati i izradu preporuka javnih politika u izabranim segmentima.