Vesti

Vakcinacija protiv HPV-a za decu od 9 do 19 godina u Prijepolju

U Srbiji se svake godine registruje oko 1.300 novih slučajeva karcinoma grlića materice, a oko 500 žena umre od ove vrste raka koji je moguće sprečiti. U prethodne tri godine, od ove maligne bolesti preminulo je 6 žena iz Prijepolja i 59 žena na nivou Zlatiborskog okruga. Efikasan i bezbedan način da se spreči širenje humanog papiloma virusa koji izaziva ovu vrstu raka je vakcina. Od ove godine vakcina Gardasil 9 koja deluje protiv devet tipova ovog virusa dostupna je i besplatna u Srbiji za decu uzrasta od devet do devetnaest godina.


Za deset opština Zlatiborskog okruga distribuirano je 185 doza devetovalentne vakcine Gardasil, od čega je 30 doza dopremljeno u prijepoljski Dom zdravlja. Primenom vakcine sprečava se infekcija specifičnim tipovima HPV- a, samim tim preveniraju maligna oboljenja izazvana ovim virusom.

Ova vakcina nije obavezna, već preporučena  i odobrena je za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 godina, s tim što se deci od 9 do 14 godina daje u dve doze u razmaku od 6 meseci, dok deca od 15 do 19 godina primaju tri doze vakcine.  

Vakcinacija devojčica već se sprovodi u 111 zemalja, a u 40 zemalja i vakcinacija dečaka. Australija je bila prva zemlja koja je uvela ovu vakcinu, a potom i evropske zemlje u kojima je u odnosu na Srbiju prevencija na mnogo većem nivou.

Dr Grbović napominje da će u slučaju potrebe i interesovanja biti dopremljeno još doza vakcina. Veoma je važno početi sa vakcinacijom dece u propisanom uzrastu kako bi ih na vreme zaštitili od infekcije virusom, kojim se skoro 80 odsto populacije zarazi do 25 godine.

Izjava načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece dr Zorice Grbović u video prilogu, koji možete pogledati ovde.