Vesti

Šef Odeljenja Delegacije EU Nikola Bertolini u Prijepolju: važno je ulagati u mlade ljude

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini ocenio je prilikom posete Prijepolju da bi ulaganje u mlade ljude doprinelo razvoju Opštine. Na sastanku sa rukovodstvom opštine Prijepolje, razgovarao je o projektima koji se realizuju uz podršku EU i mogućnostima za dalju saradnju. Tim povodom obišao je i Park narodnih heroja, investiciju koja se jednim delom finansira iz fondova Evropske unije.

Evropska unija je u Prijepolju finansirala značajne projekte, ocenjeno je na sastanku u Opštini, ali se još uvek u dovoljnoj meri ne koriste sredstva iz evropskih fondova. Opština Prijepolje podržana je preko EU PRO Plus programa Evropske unije za drugu fazu projekta rehabilitacije i adaptacije Parka narodnih heroja.


"Bilo je pitanja zašto smo izabrali da finansiramo baš tu investiciju, jer smo nerazvijena opština, a bilo je možda preče da ulažemo u nova radna mesta. Usaglasili smo se da opština Prijepolje nije imala dovoljno spremnih projekata i da je to bio glavni razlog zašto smo sredstva opredelili za drugu fazu projekta rekonstrukcije Parka narodnih heroja" – objašnjava predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini, ocenio je posetu Prijepolju kao vrlo interesantnu i istakao da proces pristupanja Evrpskoj uniji uključuje sve opštine, gradove i građane.


"Uvek ističem da je važno da se radi na investiranju u mlade ljude. Oni imaju znanja, veštine i poznaju jezike, znaju kako da rade sa donatorima" – rekao je ovom prilikom Bertolini.

Novca, koji je EU spremna da donira Srbiji ima dovoljno, ali je, po oceni Bertolinija, neophodno da se ojačaju kadrovski kapaciteti opština i gradova kako bi taj novac iskoristili.


"Zrelost projekata nije na odgovarajućem nivou, odnosno, ne postoji detaljna dokumentacija za njihovo sprovođenje. Partneri koji bi želeli da budu donatori, trpe posledice toga što projekti nisu spremni, inače bi mogli da ulažu i mnogo više sredstava. Srbija nije spremna da upravlja sa više sredstava. U ovom terenutku, organi vlasti upravljaju sa jednom trećinom sredstava . Za nekoliko godina, iznos koji će Evropska unija davati biće desetostruko veći, tako da, ako vlasti nisu sada spremne da upravljaju sredstvima koja su im data, možete zamisliti šta će se desiti kada tih sredstava bude više" – nije optimističan Bertolini.

Opština Prijepolje ima dobar tim koji radi na projektima, kaže Babić, ali su problem administrativne procedure.


"Jako je teško ubrzati celokupni aparat i omogućiti donatorima i investorima, da za sredstva koja žele da nam daju, dođu do neophodne dokumentacije kako bi realizovali svoje planove" – ističe Babić.  

Prilikom obilaska Parka narodnih heroja, Bertolini se lično uverio u još jedan gorući problem u opštini Prijepolje, jer vozila Delegacije nisu našla pogоdan prostor za parkiranje u blizini parka. To je bio povod da se u buduće planove i projekte koje finansira EU, uvrsti i rešavanje ovog problema.

Bertolini je istakao da ovo sigurno neće biti njegova poslednja poseta Prijepolju. Sledeći put će mu se vratiti kao turista, jer je primetio da ima odlične uslove za biciklizam, pešačnje i rafting.

Video pogledajte ovde.