Vesti

Prava deteta u procesu pridruživanja Srbiji Evropskoj uniji - sedmi alternativni izveštaj

Predmet izveštaja je izrada nezavisne procene implementacije Akcionog plana za poglavlje 23 (AP 23), u delovima koji se odnose na prava deteta, zaključno sa krajem juna 2022. godine. Užički centar za prava deteta uspostavio je stalni mehanizam praćenja implementacije AP 23 u delu koji se odnosi na prava deteta. Do sada je izrađeno i publikovano šest alternativnih izveštaja u periodu od 2017 - 2021. godine. Zaključci i nalazi ovih izveštaja dostavljeni su Evropskoj uniji u procesu prikupljanja pisanih doprinosa civilnog društva Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ali su predstavljeni i javnosti, zainteresovanim grupama i organizacijama civilnog društva.

Izveštaj je rađen na bazi analize dostupnih dokumenata. Ovaj pristup i metodologija izabrani su iz dva razloga. Prvi je želja da se utvrde transparentnost i komunikativnost pregovaračkog procesa sa zainteresovanom javnošću. Drugi razlog je taj što je proces nedovršen, i u ovoj fazi, procenjuje se, efekti preduzetih aktivnosti u praksi još uvek nisu vidljivi. Stoga je izveštaj deskriptivan i prvenstveno ukazuje na kašnjenja i propuste u samoj primeni predviđenih aktivnosti, a tamo gde je moguće, i na uočene nedostatke razvijenih instrumenata, zakonskih tekstova, odnosno njihove dobre strane. Procene dometa i mogućih efekata, tamo gde one postoje, donete su na osnovu višegodišnjeg iskustva autora u radu u ovoj oblasti, ali napominjemo da su date kao pretpostavke potencijalnog razvoja situacije, kao očekivani efekat mere. Izveštaj je pripremila grupa autora sa dugogodišnjim iskustvom u monitoringu prava deteta, a koji su tokom izrade bili uključeni i u proces lobiranja za uključivanje pitanja iz domena prava deteta u Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23, što se tokom njegove izrade pokazalo kao prednost.

 

Ovaj izveštaj nastao je u okviru projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, koji realizuje Užički centar za prava deteta, a čiji rad podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

 

 

Izveštaj možete pogledati na LINKU.