Vesti

AIKS – FINALIZOVAN TEKST PREDLOGA IZMENA I DOPUNA KZ I ZIVS

Radna grupa Odbora za ljudska prava Valjevo je na radionici organizovanoj na Zlatiboru, od 29. septembra do 1.oktobra finalizovala tekst predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika i Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija.

Ovim skupom je zaokružen trogodišnji ciklus rada OdboraVA na doprinosu unapređenja sistema izvršenja vanzavodskih krivičnih sankcija i mera. Veliki doprinos u ovom multisektorskom procesu dali su predstavnici institucija koji su direktni učesnici sistema AIKS – sudije, poverenici, tužioci, advokati, predstavnici MUP-a, predstavnici lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduzeća i dr. iz regiona zapadne i centralne Srbije. Zahvaljujemo se na podršci svim učesnicima u procesu, stručnim saradnicima i ekspertima kao i partnerima iz Beogradske otvorene škole.

U nastavku aktivnosti predlog izmena i dopuna dva zakona u zvaničnoj formi biće dostavljen predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti kako bi postao deo zakonske regulative a sve sa ciljem unapređenja funkcionisanja sistema AIKS.

Aktivnosti se realizuju u okviru projekta „Mera između kazne i šanse – sprovođenje preporuka za unapređenje AIKS“ koji OdborVA sprovodi kroz program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.