Vesti

Aplikacija „xEco vazduh“ prikazuje kvalitet vazduha u realnom vremenu

Кako bi građani i građanke Srbije u svakom trenutku mogli da se informišu o kvalitetu vazduha u svojoj sredini  Dejan Lekić iz organizacije Ekstremna ekologija pokrenuo je u aprilu ove godine  aplikaciju „Iks Eko Vazduh“. Na njoj se mogu videti trenutne vrednosti zagađenosti vazduha, očitane na najbližim mernim stanicama, kao i podaci o tome koliko su puta od početka godine premašene dozvoljene dnevne vredosti.

Zadatak da promoviše aplikaciju „Iks Eko Vazduh” pripao je Udruženju građana„I revolucija“ iz Valjeva, koji su već 10 godina lideri u regionu Zapadne Srbije u neformalnoj edukaciji u oblasti IT sistema. Кao jedan od partnera u ovom projektu trude se da rašire mrežu  kako bi imali što više korisnika, odnosno što više informisanih građana u realnom vremenu.


"Iks Eko Vazduh aplikacija se integriše veoma lako na veb sajtove i ona u jednom času pokaže vrednosti PM 10 i PM 25 suspendovanih čestica koje se nalaze koncentrisane u vazduhu. To su one čestice koje najviše ugrožavaju naše zdravlje i te podatke dobijamo sa tri vrste merenja monitoringa u svim gradovima širom Srbije. Prvi je državni monitoring koji automatski pokaže podatke i drugi je taj građanski monitoring, a u nekim lokalnim samoupravama, koje angažuju zakonski monitoring institucije, te podatke, takođe, možemo naći na ovoj aplikaciji" – kaže Vladimir Radosavljević iz Udruženja građana „iRevolucija“ iz Valjeva.

Pomoću ove aplikacije može se proveriti i kakav je kvalitet vazduha u Prijepolju.


"Prijepolje, koliko ja znam, ima građanski monitoring i pošto aplikacija iks eko ukršta sve podatke i podiže ih istovremeno, u ovom trenutku može se videti vrednost kako izgleda i aero zagađenje i vrednost alergenih polena, ali nemam podatke u ovom trenutku koliko one iznose pošto imamo veliki broj gradova koji su nam toksični i zagađeni tako da je ovde takmac između Novog Pazara, Valjeva, Smedereva, Beograda, Bora, Niša, Pančeva…tako da Prijepolje je tu, ali nije još uvek u vrhu što je dobro" – kaže Radosavljević.

Aplikacija je zasnovana na evropskim standardima, odnosno poseduje evropski kvalitet po kome se mere podaci.

"Ako mi težimo da idemo u Evropsku uniju, ako želimo da idemo u Evropu, onda jednostavno naši standardi moraju da se prilagode. Ova aplikacija malo više ide ispred vremena, jer ova aplkacija funkcioniše na celoj teritoriji Srbije i umrežava sve merne uređaje koji se nalaze u ovom trenutku tako da je to nekako i građanska aktivacija sa jedne strana, ali opet dostižna za evropske standarde" – ističe Vladimir Radosavljević.

Osim pravovremenog informisanja građana, cilj aplikacije je i da se podigne svest o značaju ove teme kod nadležnih institucija.


"Кada smo pravili aplikaciju i prvi put je predstavili, napravili smo jednu građanski inicijativu. Pokušali smo lokalnim samoupravama da iniciramo da oni postave na svojim veb portalima ovu aplikaciju kako bi svi građani bili informisani, a ujedno i na institucijama obrazovanja i na ustanovama zdravlja zato što se tu nalaze najrizičnije ciljne grupe, stariji od 65 godina i deca, i oni treba da dobiju najbrže informacije vezane za kvalitet vazduha u svom gradu. Definitivno, istina se ovim putem ne može sakriti. Podaci su radikalno transparentni i svako može da dođe do njih, što nije bio slučaj sa podacima državnog monitoringa" – kaže Vladimir.

Radosavljević kaže da se sistem „Iks Eko Vazduh“ za sada može videti na veb sajtu i uređajima koji koriste Android sistem, a u planu je i kreiranje aplikacije za Ajfon.

Tekst objavljen na portalu pogledajte ovde.