Vesti

Uvid u bazu podataka o nelegalnom stradanju ptica u Srbiji

Ptice, čini nam se da ih ima mnogo i da su uvek tu, blizu nas. A da li je zaista tako? Prema prvom uvidu u bazu podataka o slučajevima nelegalnog stradanja ptica u Srbiji od 2000. do 2017. godine svakog dana je u proseku stradalo 45 ptica. Ova baza podataka sadrži oko 1.850 slučajeva stradanja ptica. Kada se svi ti podaci stave na mapu Srbije vrlo jednostavno možete videti gde su to “crne rupe” u kojima ptice nestaju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom 2017. godine vredno radi na pravljenju prvog Nacionalnog izveštaja o nelegalnom stradanju divljih ptica na području Republike Srbije za period 2000–2017. (National Report on Bird Crime Cases in the Republic of Serbia for the period 2000–2017). Ovaj izveštaj obuhvatiće sve poznate slučajeve nezakonitog lova, hvatanja, držanja u zatočeništvu, prodaje jedinki zaštićenih vrsta (živih i prepariranih) i trovanja jedinki divljih ptica u pomenutom periodu.

Najveći broj podataka sakupljen je tokom terenskog i kancelarijskog rada naših zaposlenih, članova i volontera. Međutim, svesni smo da Vi, ljubitelji ptica, prirode i ljudi, posedujete vredne podatke u okviru gore navedenih prekršaja/krivičnih dela, pa Vas molimo da ih podelite sa nama i time podržite izradu izveštaja i zajedničke napore da se ptice i prirode Srbije bolje zaštite.

Rad Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na izradi Nacionalnog izveštaja o nelegalnom stradanju divljih ptica na području Republike Srbije za period 2000–2017. podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.