Vesti

Raspisan Poziv za podnošenje predloga projekata civilnog društva i medija za evropske integracije

Beogradska otvorena škola (BOŠ) poziva zainteresovane organizacije civilnog društva (OCD) i medije da podnesu predloge projekata i na taj način se prijave za podršku u drugoj godini Programa podrške civilnom društvu i medijima u oblasti evropskih integracija. Program se realizuje u okviru projekta “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, koji BOŠ realizuje od oktobra 2016. godine uz podršku Kraljevine Švedske.

Podršku za realizaciju projektnih ideja će i u ovom ciklusu dobiti do 15 organizacija civilnog društva i medija iz Srbije koji aktivno rade na približavanju značaja integracije Srbije u Evropsku unije građanima u lokalnim sredinama. Takođe, podrška je namenjena onim OCD i medijima koji su uključeni u kreiranje i praćenje sprovođenja sektorskih politika neophodnih za reformske pocese u sklopu evrointegracija.

U ovom ciklusu, biće obezbeđene dve vrste podrške:

1. Institucionalna podrška - moguća podrška za 4 OCD i medija u iznosu do 200.000 SEK po projektu;

2. Projektna podrška - moguća podrška za 4 OCD i medija u iznosu do 150.000 SEK po projektu. 

Institucionalna podrška je namenjena je za održivost organizacija civilnog društva koje aktivno učestvuju ili poseduju potencijal da učestvuju u kreiranju javnih politika u procesu pristupanja Evropskoj uniji i medijima koji unapređuju kvalitet informisanja i podstiču javnu debatu o procesu evropskih integracija.

Projektna podrška je namenjena je organizacijama civilnog društva koje se bave javnim zagovaranjem za veće učešće lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija i medijima za jačanje medijskih sloboda, nezavisnost medija i unapređenje kvaliteta izveštavanja o pitanjima demokratskog razvoja i procesa pristupanja Srbije EU.

Pored ovoga, podrška će biti pružena i određenom broju sadašnjih partnera na projektu za nastavak saradnje.

Konkursom će biti podržani projekti koji se bave temama kao što su: vladavina prava, jačanje demokratskih institucija i procedura, transparentnost i odgovornost javnih vlasti, reforma javne uprave, medijske slobode i nezavisnost medija, borba protiv klimatskih promena, zaštita životne sredine, tavnomeran regionalni razvoj, te zapošljivost mladih i njihovo učešće u kreiranju politika.

Detaljne informacije o pozivu za podnošenje predloga projekata, dosadašnjim partnerima i aktivnostima možete pronaći na veb platformi www.transformator.bos.rs.

Poziv će biti otvoren do nedelje, 20. avgusta do 23 sata i 59 minuta. Podnošenje predloga projekata se vrši u dva koraka: (1) popunjavanjem onlajn formulara sa osnovnim podacima o podnosiocu projekta i samom projektu i (2) postavljanjem neophodne projektne dokumentacije u formular. Više informacija o samom konkursu, spisak projektne dokumentacije, FAQ i onlajn formular možete pronaći OVDE.

Program obuhvata dve programske aktivnosti: (1) Podrška projektima i partnerskim organizacijama civilnog društva i medijima i (2) Jačanje kapaciteta i program umrežavanja, a opšti cilj Programa je doprinos evropskim integracijama i demokratskom razvoju u Srbiji jačanjem uloge civilnog društva i medija.

Budžet za realizaciju finansijske podrške OCD i medijima u 2017/18 iznosi 1.400.000 SEK, što je približno 150.000 EUR. Programski partneri kojima bude dodeljena finansijska podrška u obavezi su da svoje projekte realizuju od 1. oktobra 2017. do 30. septembra 2018. godine.

Projekat „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi Beogradska otvorena škola uz podršku Kraljevine Švedske. Projekat ima za cilj doprinos evropskim integracijama i demokratskom razvoju u Srbiji jačanjem uloge civilnog društva i medija.

Više o projektu pogledajte na transformator.bos.rs/ o-projektu.