Vesti

Mlada web dizajnerka Ena Sadiković do prvog zaposlenja uz podršku EU

U vremenu kada prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju više od 1800 osoba čeka priliku za prvo zaposlenje, mlada arhitektkinja iz Prijepolja Ena Sadiković se osmelila da pokrene vlastiti biznis u oblasti web dizajna. Prošle godine je od Evropskog PROGRESA za nabavku opreme dobila skoro 4000 evra i zahvaljujući ovoj podršci, ona je sada uspešna preduzetnica koja konstantno unapređuje svoj rad.

Ena Sadiković je arhitekturu završila u Podgorici, nakon čega je počela da se bavi kreiranjem digitalnih ilustracija. Za ozbiljniji rad bila joj je potrebna profesionalna oprema, zbog čega se prijavila na konkurs Evropskog PROGRESA za podršku samozapošljavanju mladih kroz pokretanje biznisa, koji su finansirali Evropska unija i vlada Švajcarske.
„Konkurs je imao dve faze i obuhvatao je i obuku iz oblasti preduzetništva. Nakon celog procesa od nekoliko meseci, dobila sam opremu, registrovala preduzetničku delatnost i napravila svoj web sajt, tako da je cela priča dobila jednu ozbiljniju dimenziju. Na početku sam samo radila ilustracije za blogove i veb sajtove, međutim sada se bavim i kreiranjem logoa, veb prezentacija i poslovnih prezentacija“, kaže Ena Sadiković.

Ona ističe da je kreativnost nasledila od roditelja. Dosta putuje i koristi svaku priliku za usavršavanje, kako bi mogla odgovoriti na sve složenije zahteve klijenata za izradu kvalitetnih ilustracija i dizajna.
„Pored toga što uživam radeći svoj posao, on mi pruža i veliku slobodu. Nisam vezana ni za radno vreme, ni za poslovni prostor, ni za određen grad. Putovanja su sastavni deo mog rada, a kuda god da krenem, nosim svoj posao sa sobom. Potrebna mi je samo oprema za rad i inspiracija“, kaže kroz osmeh ova talentovana mlada preduzetnica.

Rešenje za smanjenje nezaposlenosti mladih vidi u samozapošljavanju.

„Preporučila bih mladim ljudima da se aktiviraju, da se pokrenu, jer živimo u takvom vremenu da se nikada neće desiti da ti neko tek tako ponudi posao. Postoji dosta konkursa i fondacija koja daju slična podsticajna sredstva, tako da definitivno treba iskoristiti šanse koje se pružaju“, dodaje Ena.
Kaže da mladi u Evropskoj uniji imaju mnogo više šansi za poslovni razvoj.

„Imala sam prilike da putujem kako tokom srednje škole, tako i tokom studija na omladinske razmene i volontirala sam dva meseca u Lisabonu. Sve to mi je pomoglo da vidim kako mladi ljudi u razvijenim zemljama žive drugačije od nas, jer im se pružaju dosta veće šanse za putovanje, pronalaženje posla i pokretanja svog biznisa“, kaže Ena.

Njen utisak potvrđuje i činjenica da je od ukupnog budžeta Evropske unije za 2017. godinu koji iznosi 157,85 milijardi evra, opredeljeno 21.3 milijarde evra za podsticaj privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta. Dodatnih 500 miliona evra izdvojeno je i za zapošljavanje mladih. Kada su u pitanju izdvajanja Evropske unije za Srbiju kao kandida za članstvo, u periodu od 2014. do 2020. godine je planirano da se za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku donira 63 miliona evra.

Video prilog pogledajete na linku.