Vesti

Šta više pliva rekom Lim: ribe ili fekalije?

U opštini Prijepolje ne postoji sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Jedini prečišćivači su reke, od Seljašnice, Mioske, Ratajske i drugih rečica preko Lima i Mileševke. Tako ovim krvotokom grada neprestano godinama plivaju i sadržaji ispusta iz kanalizacije, odnosno sanitarne i industrijske otpadne vode. Sve to, pored smeća i pražnjenja septičkih jama, predstavlja ozbiljan ekološki problem. U Prijepolju, opštini koja prema poslednjem popisu broji oko 37000 stanovnika, ukupna pokrivenost kanalizacionom mrežom je 43 odsto sa ukupno 6 340 priključaka.
Sadržaj ispušten iz 6 340 priključaka u kanalizaciju, dolazi do svog konačnog odredišta – reke Lim. Otpadne vode u Lim ispuštaju se preko glavnih kolektora i brojnih pojedinačnih ispusta, naročito na levoj obali Lima. Glavni kolektor smešten je u blizini autobuske stanice, a preko njega se u Lim direktno ispuštaju fekalije od Šarampova do Hašimbegovića polja, Bostana i Vakufa.
Smrad fekalija koji se intezivira kada su vrućine, pod naletima vetra stigne ribolovce koju god poziciju da zauzmu na Limu.

„Pecati pored ovoga je bolest i ništa drugo. Ne možemo ni da se okupamo u Limu“, kaže ribolovac Miroslav Bogdanović.

Na levoj obali izgrađen je manji kolektor na području Kolovrata, kao i mreža u Ratajskoj sa dva ispusta u Lim. Fekalna kanalizacija postoji u malom delu Brodareva i direktno se na četiri mesta uvodi u Lim. Za sve to postoji rešenje, ali skupo. Uraditi kanalizaciju po evropskim standardima, odnosno, izgraditi kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sve to bilo je u planu opštine Prijepolje kada je usvajala Generalni plan regulacije 2014.godine. i Generalni urbanistički plan Prijepolja i Brodareva do 2025, usvojen na skupštini pre 12 godina. Ali, to nije dovoljno.

„Ono što je problem u opštini Prijepolje je što se planirana fabrika za prečišćavanje otpadnih voda na reci Ljupči, ne nalazi u generalnom urbanističkom planu. Da bi se dobili vodni uslovi, neophodno je uraditi detaljni plan regulacije za područje Ljupče. Mi smo sada u postupku procene koliko bi koštala izrada tog plana, kako bi to uvrstili u narednu budžetsku godinu“, kaže rukovodilac Odeljenja za privredu, budžet i finansije opštine Prijepolje Dragiša Rakonjac. Tek kad bude završen detaljni plan regulacije za Ljupču, moći će da se pristupi izradi projekta za izgradnju kanalizacije, a prema rečima Dragiše Rakonjca, ako sve bude išlo po planu, radovi na izgradnji kanalizacije počeće tek 2019.godine.

Da bi se pokrilo celo naselje Prijepolje fekalnom kanalizacijom potrebno je da se izgradi oko 30 km mreže, a za Brodarevo oko 6,7 km. Sve to sa postorjenjem za prečišćavanje otpadnih voda košta oko 20 miliona evra.
Za usklađivanje sa standardima EU po pitanjima životne sredine Srbija će morati da izdvoji više od 11 milijardi evra, a procene su da će minimum 50 odsto ovih sredstava biti neophodno upravo za rešavanje problema otpadnih voda i fekalija.
„Trebalo bi imati u vidu, ukoliko se pristupa Evropskoj uniji, da ukoliko želimo da izvozimo poljoprivredne proizvode, jedan od osnovih preduslova je da se uredi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, kao mera bezbednosti zaštite namirnica“, dodaje Rakonjac.
Ono što Prijepolje spašava od kompletne ekološke katastrofe je to što ima izrazito brze reke, pa one razgrađuju sve ono što je prošlo kroz kanalizacione cevi. Ali, plivanje u fekalijama uvek može prerasti u davljenje, te je brza intervencija i izgradnja kanalizacije po standardima preko potrebna, kako bi sačuvali bogastvo koje nam je priroda podarila.

A da bismo ispunili standarde Evropske unije procenjuje se da će Srbija u najboljem slučaju taj posao završiti do 2041.godine. Do tada je potrebno izgraditi oko 350 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U cilju očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi, prema standardima Evropske unije svako naselje veće od 2.000 stanovnika mora imati postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je i jedan od uslova prijema u Evropsku uniju.

Pogledajte video prilog na linku.