Vesti

Studijska poseta PAKT-a organizaciji „Green Home” iz Podgorice

U okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije EU” koji se realizuje uz podršku Kraljevine Švedske, od 1. do 4. avgusta predstavnici Podrinjskog Antikorupcijskog Tima boravili su u studijskoj poseti organizaciji „Green Home” iz Podgorice - krovnoj ekološkoj organizaciji Crne Gore.

Goste iz Loznice u Podgorici je dočekala Jelena Marojević Galić, koordinatorka programa za zaštitu životne sredine i koordinatorka Koalicije 27 koja okuplja 20 organizacija iz Crne Gore sa ciljem praćenja procesa pregovora za Poglavlje 27.

Osim obostranog predstavljanja organizacija i delokruga rada, sa posebnom pažnjom i analizom se razgovaralo o dva dokumenta koji je u Crnoj Gori pripremila Koalicija 27: analizi „Klima i energija u Crnoj Gori” i „Izveštaj iz senke za Poglavlje 27”. Tim PAKT-a posebno je interesovalo na koji se način pristupalo izradi ovakvih dokumenata, metodologiji i izvorima informacija, stručni aspekt i segment kapaciteta same Koalicije 27 u Crnoj Gori.

Diskutovalo se i o nalazima do kojih su PAKT i „Rzav - God save Rzav” došli u okviru aktivnosti na realizaciji projekta Prirodni resursi i koruptivne prakse, a govorilo se i o postojećim zakonskim rešenjima u obe zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Na kraju trodnevne studijske posete, izražena je obostrana zainteresovanost za produbljivanje saradnje u eventualnim budućim zajedničkim „projektnim nastupima”, ali i daljoj razmeni iskustava i analizi zakonskih rešenja obe zemlje iz koje organizacije dolaze.