Vesti

Sezona krivolova prepelica najstrašnija do sada

Sezona lova na prepelice počela je 1. avgusta, ali kao i decenijama unazad krivolov na ovu malu pticu selicu ne jenjava. Već od kraja jula krivolovci su širom Srbije postavili desetine zakonom zabranjenih elektronskih vabilica uz pomoć kojih dozivaju ptice u smrtonosne zamke. Za prvih deset dana ovogodišnje lovne sezone otkriveno je čak 17 slučajeva krivolova na prepelice!

Najnoviji incident zabeležen je prošle noći kada su aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa policijom, treću godinu zaredom sprečili nezakonit lov i masovan pomor prepelica u opštini Temerin. U noći između 9. i 10. avgusta elektronske vabilice otkrivene su u ataru Bačkog Jarka. Dve vabilice postavljene radi primame prepelica i njihovog masovnog izlova bile su skrivene na parceli požnjevene pšenice oko 2 km istočno od naselja. Policijska patrola je na poziv aktivista Društva blagovremeno reagovala i zaplenila nedozvoljenu opremu, a za izvršiocima ovog krivičnog dela se traga.

„Naš Tim za borbu protiv krivolova već četvrtu sezonu neumorno pronalazi i prijavljuje sve slučajeve krivolova prepelica i drugih ptica“, kaže Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i nastavlja: „Međutim, i pored velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, uspešnih akcija inspekcije i policije i kažnjavanja obim krivolova na prepelice ne opada, već raste!“.

U Srbiji se godišnje krivolovi između 125.000 i 175.000 divljih ptica, od čega gotovo polovinu čine prepelice i grlice koje se nelegalno izvoze u Italiju za potrebe crnog tržišta mesa za ekskluzivne restorane.

Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

Terenski rad na otkrivanju i praćenju slučajeva krivolova ptica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.