Vesti

Uhvaćen krivolovac divljih ptica u Petrovaradinu

U zajedničkoj akciji Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i službenika Policijske stanice „Petrovaradin“ u sredu 16. avgusta pronađena je i privedena pravdi jedna osoba koja je nezakonito hvatala strogo zaštićene češljugare (Carduelis carduelis) na obodu Petrovaradina. Na licu mesta osoba je zatečena u izvršenju krivičnog dela, a pronađeno je i 12 zatočenih češljugara. Osumnjičeni je na lepljive grančice hvatao umorne ptice koje su dolazile da se napoje na barici na lokalnom putu.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad držanja u kavezima i nezakonite prodaje krivično je delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i novčana kazna za fizička lica od 25.000 do 150.000 dinara. Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

„Sezona krivolova na divlje ptice pevačica dešava se praktično tokom cele godine. Mnogi posežu za vrlo brutalnim metodama hvatanja kao što je postavljanje grančica namazanih lepkom za pacove. Ulepljene ptice na ovaj način gube mnogo perja, a neretko se desi i da uginu od povreda i stresa“, kaže Radislav Mirić iz Tima za borbu protiv krivolova.

Uhvaćene ptice su nakon pregleda i stručne procene ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a po ovlašćenju Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine rano izjutra 17. avgusta vraćene u prirodu.

Prema podacima koje je sakupilo DZPPS svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.

Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

DZPPS je sprovelo ovu akciju u okviru projekta Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.