Vesti

Mediji o protestu „Da li inspektori čuju muziku na Struju!“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u subotu 19. avgusta 2017. godine od 10:30 časova u Beogradu na Trgu Republike i Novom Sadu na Trgu Slobode je organizovalo miran građanski protest pod nazivom „Da li inspektori čuju muziku na struju?“. Ovaj skup osmišljen je kao vid iskazivanja nezadovoljstva zbog lošeg postupanja odnosno nepostupanja nadležnih državnih institucija povodom slučajeva masovnog krivolova prepelica.

Aktivisti Društva su razvukli transparent na kome piše Da pevaju ptice, a ne vabilice! i sumbolično uključili elektronsku vabilicu za prepelice kako bi građani imali priliku da vide kako izgleda ovo, zakonom zabranjeno, sredstvo za masovno uništavanje ptica. Aktivisti su u razgovoru sa građanima apelovali da ukoliko naiđu na slučajeve krivolova uz korišćenje elektronskih vabilica to i prijave nadležnim držanim organima.

DZPPS je organizovalo protest u okviru projekta „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.

Ovako su domaći mediji izveštavali o protestu: