Vesti

Sprečen krivolov prepelica kod Smedereva

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uz pomoć službenika Policijske stanice iz Smedereva u rano jutro 26.8.2017. sprečili su još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.

Na njivama koje se nalaze u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su 3 vabilice, a policijskapatrola i aktivisti Društva napravili su zasedu u koju su upale 4 osobe. Među osobama koje su policajci legitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice. Policajci su na informativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

„Zabrinjava nas činjenica da je u nelegalni lov pošao lovočuvar, službeno lice koje bi moralo da prijavljuje i sprečava ovakve gnusne događaje. Osim toga, zaprepastili smo se kada smo saznali da je aktivni član Lovačkog udruženja iz Osipaonice narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz“, izjavio je Draženko Rajković iz Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu iproučavanje ptica Srbije.

Sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređajakrivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i siguran profit nakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. Situacije nije bolja ni u drugim balkanskim državama, niti na Bliskom Istoku i severu Afrike gde tokom seobe stradaju milioni ptica.

O ovom slučaju i o tome zašto je krivolov ptica pretnja po opstanak vrsta, ali i ugrožavanje prava svih građana na očuvanu životnu sredinu govorio je Slobodana Kneževića na TV Pink u emisiji  „Dobar dan.

DZPPS je sprovelo ovu akciju u okviru projekta Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.