Vesti

Krivolov ptica ne jenjava

Šumarsko-lovni inspektor podstrekuje kršenje zakona.

Aktivisti Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uz podršku operativaca Policijske stanice iz Bača 4. i 5. septembra otkrili su četiri slučaja krivolova prepelica. Krivolov se odvijao na lokacijama u okolini Bača, Plavne i Bačkog Novog Sela. Pronađeno je ukupno devet zabranjenih elektronskih vabilica za primamu ptica koje su koristili srpski i italijanski državljani koji su na ove terene došli posredstvom turističke agencije iz Novog Sada.

Otkriveni slučaj u Baču je osim učešća stranih lovaca i velikog broja elektronskih vabilica poseban i po tome što krivolov na ovom području, umesto da ga sprečava, podstrekuje nadležni šumarsko-lovni inspektor. Prema izjavama lokalnih lovaca,inspektor Branko Bolić godinama unazad tvrdi da je korišćenje vabilica dozvoljeno pre početka odstrela, čime ih dovodi u opasnu zabludu i navodi na izvršenje krivičnog dela. Kod najnovijeg slučaja nezakonitog lova upućen mu je poziv da izađe na lice mesta, no inspektor Bolić se pravdao da mu je ostalo svega šest dana do penzije i da ovaj slučaj ne može da preuzme.

„Zabrana upotrebe elektronskih vabilica u lovu jasno je definisana kroz tri domaća zakona, kao i međunarodnim sporazumima na koje se država Srbija obavezala. Više od 15 godina apelujemo na poštovanje zakona i suzbijanje masovnog izlova ptica, no očigledno je da je naša šumarsko - lovna inspekcija nesposobna i nevoljna da ovaj veliki problem sprečava“, ogorčeno kaže Nikola Stanojević iz Društva.

Tim za borbu protiv krivolova tokom avgusta i početka septembra ove godine uspeo je da otkrije i prijavi 56 slučajeva krivolova prepelica širom Srbije, što ovu lovnu sezonu svrstava u najgoru do sada.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

DZPPS je sprovelo ovu akciju u okviru projekta Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteta civilnog društva i angažovanje javnosti.