Vesti

Prvi Izveštaj o stradanju ptica

Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017. nastao je tokom rada na projektu „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Švedske.

Prve procene nelegalnog stradanja divljih ptica u Srbiji koje su urađene 2014. pokazale su da godišnje 120.000-170.000 jedinki divljih ptica u okviru 64 vrste strada od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja. Nakon pomenutih saznanja nastala je potreba da se podaci o stradanju divljih ptica sistematično sakupe, obrade i predstave stručnoj i opštoj jasnosti kako bi se značajno unapredio sistem zaštite ptica i prirode u Srbiji.

Pred Vama se nalazi izveštaj za koji se iskreno nadamo da će pomoći državnim institucijama, udruženjima, medijima i građanima da bolje razumeju pojave koje dovode do stradanja divljih ptica u Srbiji, kao i da ta saznanja primene za efikasniju zaštitu ptica i njihovih staništa. Zaštita prirode izuzetno je značajna i kao obaveza koju Republika Srbija mora da ispuni na putu pristupanja Evropskoj uniji, pravno, ali i suštinski – na terenu.

Izveštaj preuzmite OVDE.