Vesti

Zakon o stanovanju

UPSS planira da kroz tekstove svog člana Dušana Cvetkovića, profesionalnog upravnika, približi Zakon o stanovanju svim građanima i da ih upozna sa njihovim pravima i obavezama koje proizilaze iz tog zakona.

Zakon o stanovanju je stupio na snagu početkom 2018. godine ali je nekako kao prećutno rešenje došlo da se njegovo sprovodjenje toleriše i ove godine. Do toga je najverovatnije došlo zbog nespremnosti institucija za njegovo sprovodjenje. Naime, nakon stupanja na snagu novog zakona, država je sebi dala rok od pola godine da se u lokalnim samoupravama oforme Registri stambenih zajednica. Tela koja organizuju Registar po svojoj teritorijalnoj nadležnosti a u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Registar ustvari predstavlja elektronsku javnu bazu podataka i dokumenata od značaja za svaku stambenu zajednicu ponaosob. Tu se nalaze podaci o adresi stambene zajednice, poslovno ime, podaci o posebnim delovima zgrada, podaci o izabranom upravniku ili profesionalnom upravniku, matični broj, PIB i račun stambene zajednice i drugi podatci u skladu sa zakonom.

Jedinstvenu evidenciju u kojoj su objedinjeni podaci o stambenim zajednicama sa celokupne teritorije Republike Srbije, vodi Republički geodetski zavod.

Postupak pokretanja registracije stambene zajednice, podnošenje prijave,  način podnošenja prijave i drugo vezano za Zakon o stanovanju možete naći ovde.

Ova aktivnost UPSS-a je deo projekta "Prava građana/ki od teorije do stvarnosti" u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji podržava Švedska.